Risico’s gebruik supplementen

Gebruikt u voedingssupplementen of kruidensupplementen? Let op de risico’s. In supplementen kunnen gevaarlijke ingrediënten zitten. Ook kunnen ze schadelijk zijn als u ze combineert met medicijnen. En u kunt gezondheidsklachten krijgen als u te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt. Gebruik alleen een supplement als u zeker weet dat het veilig is.

Wat zijn de risico’s als ik supplementen gebruik?

Supplementen kunnen gevaarlijke of verboden ingrediënten bevatten

Sommige supplementen bevatten gevaarlijke of verboden stoffen. Zoals DMAA of sibutramine. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. U kunt ernstige bijwerkingen krijgen, zoals een te hoge bloeddruk of een verhoogd hartritme.

Kruiden kunnen schadelijk zijn

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft in haar risicobeoordelingen aan dat verschillende kruiden schadelijk kunnen zijn, zoals de kruiden huperzia serrata, tabernanthe iboga of ashwagandha. Het RIVM adviseert om geen kruidensupplementen of thee met deze kruiden te gebruiken. Sommige kruidensupplementen zijn wettelijk verboden. Zoals supplementen met de kruiden kava kava en efedra.

Wij waarschuwden eerder onder meer voor illegale stoffen in sportvoeding, in afslankmiddelen en in afslankthee.

Supplementen en medicijnen gaan niet altijd samen

Gebruikt u medicijnen? Dat gaat niet altijd goed samen met het gebruik van kruidensupplementen. Bij sommige combinaties is er een kans op wisselwerking. De stoffen in het supplement kunnen het effect van een medicijn verzwakken of juist versterken. Dat kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. 

Lees etiket en bijsluiter

Lees altijd het etiket voordat u een kruidenproduct en een medicijn gaat gebruiken. En de bijsluiter als die erbij zit. Daar kan informatie staan over wisselwerkingen met andere producten. Staat er niets op het etiket of in de bijsluiter? Ook dan is een ongewenst effect mogelijk. De effecten zijn niet altijd bekend. Ook is het niet wettelijk verplicht om informatie over een mogelijke wisselwerking op het etiket te zetten. Heeft u het gevoel dat uw medicijn minder goed werkt? Of krijgt u ineens last van bijwerkingen? Overleg dan met uw arts of apotheker.

Check de invloed van kruidensupplementen op medicijnen

Wilt u meer weten over de invloed van kruidensupplementen op medicijnen? Kijk voor uitgebreide informatie op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hier leest u van 11 veelgebruikte kruidensupplementen wat de bekende wisselwerkingen zijn met medicijnen:

Let op: dit zijn voorbeelden van bekende wisselwerkingen tussen veelgebruikte kruidenmiddelen en medicijnen. Dit is gebaseerd op de officiële productinformatie van kruidenmiddelen en op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Ook tussen andere kruiden en medicijnen kunnen er wisselwerkingen zijn. Ook hoeven de genoemde wisselwerkingen niet altijd voor te komen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de hoeveelheid werkzame stof in het middel.

Hoge dosis kan schadelijk zijn

Neem niet meer supplementen dan de aanbevolen dagelijkse dosering, bijvoorbeeld maximaal 2 capsules per dag. Het advies over de dosering vindt u op het etiket. Zo voorkomt u dat u te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Let ook op als u meerdere voedingssupplementen met dezelfde stof tegelijk gebruikt. Van sommige stoffen kunt u gezondheidsklachten krijgen. Voor sommige stoffen geldt een wettelijke maximale dagdosering. Een supplement mag niet meer dan deze maximale hoeveelheid bevatten. Wij controleren dit.

Voorbeelden van stoffen die gevaarlijk zijn als u er te veel van binnenkrijgt:

 • Vitamine B6 - Een voedingssupplement mag niet meer dan 21 mg vitamine B6 bevatten. U kunt klachten krijgen als u een langere tijd dagelijks meer vitamine B6 binnenkrijgt. Zoals aandoeningen aan de zenuwen in uw armen en benen.
 • Rode gistrijst - In rode gistrijst zit de stof monacoline K. Een voedingssupplement mag niet meer dan 3 mg monacolinen bevatten. U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen als u te veel binnenkrijgt. Zoals leverproblemen en maag- en darmklachten. Lees meer over de risico’s van het slikken van rode gistrijst bij het Voedingscentrum en bij Bijwerkingencentrum Lareb.
 • Senna en aloë - Supplementen gemaakt van de planten aloë en senna bevatten hydroxanthraceenderivaten (HAD’s). Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kunnen bepaalde stoffen hierin het DNA beschadigen en kanker veroorzaken. Deze stoffen zijn verboden.
 • Zilverkaars - Supplementen met zilverkaars worden onder meer gebruikt tegen overgangsklachten en ernstig transpireren. U kunt ernstige gezondheidsklachten krijgen als u te veel zilverkaars binnenkrijgt, zoals vaginale bloedingen en leverontsteking. Bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen en kinderen, moeten het product helemaal niet gebruiken.

Hoe kan ik een onveilig product melden?

Heeft u last van uw gezondheid nadat u een voedingssupplement of kruidensupplement heeft gebruikt? Of komt u supplementen met verboden ingrediënten tegen in een winkel of webshop?

 • Meld het ons.
 • Meld bijwerkingen ook bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dat is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van onder meer geneesmiddelen, vaccins en voedingssupplementen. 
 • Heeft u vragen over voedingssupplementen en kruidensupplementen? Kijk op de website van het Voedingscentrum.

Tips bij aankoop en gebruik van voedingssupplementen

Wilt u toch supplementen gebruiken? Zorg dan dat u ze veilig gebruikt. Een paar tips:

 • Wees voorzichtig als u supplementen via internet koopt. Er kunnen verboden en gevaarlijke stoffen in zitten. Wij houden geen toezicht op buitenlandse webshops.
 • Lees het etiket zorgvuldig. Hierop moet informatie staan over hoeveel er van een bepaalde stof in het supplement zit. En een advies over hoe u het product veilig kunt gebruiken.
 • Neem nooit meer van de stoffen in het supplement dan is aanbevolen. Let ook op overdosering als u meerdere supplementen gebruikt.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem niet zomaar een voedingssupplement of kruidensupplement. Check eerst of het supplement samengaat met het medicijn. 
 • Bewaar voedingssupplementen en kruidenpreparaten buiten het bereik van kinderen.