Risico’s gebruik voedingssupplementen

Gebruikt u voedingssupplementen? Let op de risico’s. In supplementen kunnen gevaarlijke ingrediënten zitten. Ook kunnen ze schadelijk zijn als u ze combineert met medicijnen. En u kunt gezondheidsklachten krijgen als u te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt. Gebruik alleen een voedingssupplement als u zeker weet dat het veilig is.

Wat zijn voedingssupplementen?

In voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen en stoffen zoals vetzuren en glucosamine. Kruidenpreparaten zijn supplementen met kruiden. Voedingssupplementen zijn te koop in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Heb ik voedingssupplementen nodig?

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Zij krijgen voldoende voedingsstoffen binnen als zij gevarieerd eten. Alleen speciale groepen hebben extra voedingsstoffen nodig. Zo krijgen zwangere vrouwen het advies om extra foliumzuur te slikken.

Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over voedingssupplementen.

Wat zijn de risico’s als ik voedingssupplementen gebruik?

Voedingssupplementen kunnen gevaarlijke of verboden ingrediënten bevatten

Sommige voedingssupplementen bevatten gevaarlijke of verboden stoffen. Bijvoorbeeld DMAA, yohimbine of sibutramine. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. U kunt ernstige bijwerkingen krijgen, zoals een te hoge bloeddruk of een verhoogd hartritme.

Wij waarschuwden eerder onder meer voor illegale stoffen in sportvoeding, in afslankmiddelen en in afslankthee.

Voedingssupplementen en medicijnen gaan niet altijd samen

Gebruikt u medicijnen? Dat gaat niet altijd goed samen met voedingssupplementen. De stoffen in het supplement kunnen het effect van een medicijn verzwakken of juist versterken. Dat kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Overleg met uw arts of apotheker voordat u voedingssupplementen gebruikt.

Hoge dosis kan schadelijk zijn

Neem niet meer voedingssupplementen dan de aanbevolen dagelijkse dosering, bijvoorbeeld maximaal 2 capsules per dag. Het advies over de dosering vindt u op het etiket. Zo voorkomt u dat u te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Let ook op als u meerdere voedingssupplementen met dezelfde stof tegelijk gebruikt. Van sommige stoffen kunt u gezondheidsklachten krijgen. Voor sommige stoffen geldt een wettelijke maximale dagdosering. Een voedingssupplement mag niet meer dan deze maximale hoeveelheid bevatten. Wij controleren dit.

Voorbeelden van stoffen die gevaarlijk zijn als u er te veel van binnenkrijgt:

  • Vitamine B6 - Een voedingssupplement mag niet meer dan 21 mg vitamine B6 bevatten. U kunt klachten krijgen als u een langere tijd dagelijks meer vitamine B6 binnenkrijgt. Zoals aandoeningen aan de zenuwen in uw armen en benen.
  • Rode gistrijst - In rode gistrijst zit de stof monacoline K. Een voedingssupplement mag niet meer dan 3 mg monacolinen bevatten. U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen als u te veel binnenkrijgt. Zoals leverproblemen en maag- en darmklachten. Lees meer over de risico’s van het slikken van rode gistrijst bij het Voedingscentrum en bij Bijwerkingencentrum Lareb.
  • Senna en aloë - Voedingssupplementen gemaakt van de planten aloë en senna bevatten hydroxanthraceenderivaten (HAD’s). Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kunnen bepaalde stoffen hierin het DNA beschadigen en kanker veroorzaken. Deze stoffen zijn verboden.
  • Zilverkaars - Voedingssupplementen met zilverkaars worden onder meer gebruikt tegen overgangsklachten en ernstig transpireren. U kunt ernstige gezondheidsklachten krijgen als u te veel zilverkaars binnenkrijgt, zoals vaginale bloedingen en leverontsteking. Bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen en kinderen, moeten het product helemaal niet gebruiken.

Hoe kan ik een onveilig product melden?

Heeft u last van uw gezondheid nadat u een voedingssupplement heeft gebruikt? Of komt u voedingssupplementen met verboden ingrediënten tegen in een winkel of webshop?

  • Meld het ons.
  • Meld bijwerkingen ook bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dat is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van onder meer geneesmiddelen, vaccins en voedingssupplementen. 
  • Neem bij gezondheidsklachten contact op met uw arts of apotheker.
  • Heeft u vragen over voedingssupplementen en kruidenpreparaten? Kijk op de website van het Voedingscentrum.

Tips bij aankoop en gebruik van voedingssupplementen

Wilt u toch voedingssupplementen gebruiken? Zorg dan dat u ze veilig gebruikt. Een paar tips:

  • Wees voorzichtig als u voedingssupplementen via internet koopt. Er kunnen verboden en gevaarlijke stoffen in zitten. Wij houden geen toezicht op buitenlandse webshops.
  • Lees het etiket zorgvuldig. Hierop moet informatie staan over hoeveel er van een bepaalde stof in het supplement zit. En een advies over hoe u het product veilig kunt gebruiken.
  • Neem nooit meer van de stoffen in het supplement dan is aanbevolen. Let ook op overdosering als u meerdere supplementen gebruikt.
  • Gebruikt u medicijnen? Neem niet zomaar een voedingssupplement. Check eerst of het supplement samengaat met het medicijn. Vraag dit na bij uw arts of apotheker.
  • Bewaar voedingssupplementen en kruidenpreparaten buiten het bereik van kinderen.