Supplementen importeren, produceren of verkopen

Verkoopt, produceert, importeert of exporteert u voedingssupplementen of kruidensupplementen? Of gaat u hiermee starten? Lees hier wat de regels zijn en hoe u hieraan voldoet.

Ik wil supplementen produceren of verkopen

Controleer of u aan de regels voldoet

Wilt u supplementen produceren of verkopen? Dan moet u aan regels voldoen. Bepaalde stoffen zijn niet toegestaan als ingrediënt in supplementen. Of alleen in kleine hoeveelheden. Ook moet u de juiste informatie op het etiket en op uw website vermelden. In het Handboek Voedingssupplementen, Verrijkte levensmiddelen en Kruidenpreparaten leest u wat de regels zijn.

Er gelden nog meer regels als u supplementen produceert of verkoopt. De belangrijkste staan in deze handboeken:

Heeft u vragen? Neem contact op met uw branchevereniging of een adviesbureau gespecialiseerd in levensmiddelenwetgeving.

Check of u een registratie of erkenning nodig heeft

Supplementen zijn levensmiddelen. U moet zich bij ons laten registreren. Vul hiervoor dit formulier in. In bepaalde gevallen is ook een erkenning nodig. Controleer of u bij ons ook een erkenning moet aanvragen.

Vraagt u voor het eerst een registratie of erkenning aan voor uw bedrijf? Lees wat u eerst moet regelen.

Geen notificatieplicht voor supplementen

In Nederland geldt geen notificatieplicht voor supplementen. Dat betekent dat u niet vooraf aan ons hoeft te melden dat u supplementen op de Nederlandse markt brengt. In de meeste andere EU-landen is dit wel verplicht. 

Ik wil supplementen importeren

Controleer de eisen bij import

Importeert u supplementen of gaat u hiermee starten? Raadpleeg Import Veterinair Online (IVO). In dit systeem checkt u of invoer in de Europese Unie (EU) mogelijk is en wat de eisen zijn. Selecteer bij vorm ‘Levensmiddelen’ en bij soort ‘Voedingssupplementen’. En kies het land van waaruit u de supplementen importeert.

Kijk voor meer informatie in ons webdossier over import van levensmiddelen.

Ik wil supplementen in een ander EU-land verkopen

Wilt u supplementen in een ander EU-land verkopen? En wordt dat product al in Nederland of in een ander EU-land verkocht, en gebeurt dat volgens de regels? Dan mag de overheid van het EU-land de verkoop niet verbieden, tenzij het product de veiligheid en gezondheid in gevaar brengt. Dit heet wederzijdse erkenning (mutual recognition). Ga wel na of in het land nog meer voorwaarden gelden waaraan u moet voldoen.

Meer informatie over wederzijdse erkenning vindt u op het Ondernemersplein en op deze EU-website.

Wordt het product nog in geen enkel EU-land verkocht? Check dan in het land waar u uw product wilt verkopen wat de eisen zijn voor de verkoop van voedingssupplementen.

Ik wil supplementen exporteren naar landen buiten de EU

Exporteert u supplementen vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Lees meer over de eisen, procedures en certificaten in ons dossier over export van levensmiddelen.

Exporteert u supplementen met dierlijke ingrediënten? In onze exportassistent ziet u per land en product aan welke eisen u moet voldoen.

Zo houden wij toezicht

De NVWA houdt toezicht op supplementen die u in Nederland produceert, verhandelt of verkoopt. Lees meer over ons toezicht.