Een melding doen bij de NVWA

Ziek geworden na het eten in een restaurant? In een vieze winkel geweest? Of heeft u een mishandeld of verwaarloosd dier gezien? Geef het ons door. Zo helpt u uzelf én voorkomt u dat anderen tegen dezelfde zaken aanlopen.

Waarover geef ik een melding door?

U kunt een melding doorgeven over:

  • eten, drinken of roken
  • winkels, bedrijven en restaurants
  • dieren en dierenwelzijn
  • consumentenartikelen

Eten, drinken of roken

De meeste meldingen komen van mensen die ziek zijn geworden nadat ze iets gegeten of gedronken hadden.

Ook krijgen we meldingen over verpakkingen met onvolledige of onjuiste etiketten, voedsel dat over de datum is, of iets wat niet in het voedsel thuishoort.

Verder krijgen we meldingen dat informatie over allergenen niet op een menukaart staat, of niet beschikbaar is in winkels. 

Daarnaast krijgen we veel meldingen over de verkoop van tabak en plekken waar gerookt wordt, terwijl dat niet mag.

Melding alcoholverkoop

Wilt u bij ons een melding doen naar aanleiding van de nieuwe regels voor alcoholverkoop die zijn ingegaan op 1 juli 2021? Kijk dan Regels voor alcoholverkoop.

Winkels, bedrijven en restaurants

Meldingen over winkels, bedrijven en restaurants gaan meestal over hygiëne en ongedierte.

Dieren en dierenwelzijn

We krijgen meldingen over boerderijdieren en huisdieren. Meestal gaan ze over dierenwelzijn, bijvoorbeeld over dieren die geen beschutting hebben tegen hitte of de kou, of het gebruik van proefdieren.

Verder komen er meldingen binnen over hondsdolheid. En over invasieve exoten zoals tijgermuggen en boktorren.

Consumentenartikelen

Meldingen die mensen doen over consumentenartikelen zijn heel divers. U kunt denken aan meldingen over cosmetica, tatoeages en piercings. Maar ook aan speelgoed en speeltoestellen, desinfectiemiddelen en huishoudmiddelen of verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Of bijvoorbeeld aan draagbare ladders en trappen.

Fraude

Heeft u informatie over ernstige fraude binnen een van de toezichtsdomeinen van de NVWA? Bijvoorbeeld over de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen? En wilt u die informatie met ons delen? Neem dan via 06 -13 44 94 77 contact op met ons Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dat kan 24 uur per dag. U kunt uw informatie volledig anoniem delen. 

Klacht over de NVWA?

Daarvoor vult u een ander formulier in. Zo kunnen wij u beter helpen. U vindt het formulier bij Klacht over de NVWA?

Wat gebeurt er als ik een melding heb gedaan?

Wij registreren uw melding en u krijgt een ontvangstbevestiging. Daarna beoordelen we uw melding en ondernemen onmiddellijk actie als dat nodig is.

Niet elke melding leidt tot inspectie. Dat is afhankelijk van de ernst van de melding en ons beleid.

Ondernemer of keuringsdienst en een melding doorgeven?

Kijk dan bij Melden voor ondernemers.

Lukt online melden niet?

Afhankelijk van wat voor melding u doorgeeft, vragen wij om bepaalde gegevens. Bijvoorbeeld over de locatie. Via het online formulier komen die gegevens snel op de juiste plek binnen de NVWA terecht.

Lukt het u toch niet om uw melding online door te geven? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0900-03 88. U betaalt de gebruikelijke belkosten.