Risicomanagement

Prestaties - Risicomanagement

Minimaal 2 keer per jaar worden in het directie-overleg de strategische risico's besproken en geactualiseerd. Het gaat om risico’s die de strategische doelen van de NVWA bedreigen. Met deze werkwijze sluiten we aan bij de risicomanagementcyclus van het ministerie van LNV.

De beheersmaatregelen die we nemen om de risico’s te beperken, nemen we als acties op in de interne jaarplannen. De volgende strategische risico's zijn de belangrijkste (met daarbij aangegeven wat bijbehorende beheersmaatregelen zijn):

Onvoldoende uniforme toepassing van het interventiebeleid

Een thema uit de verbeteraanpak van de NVWA is het vergroten van de uniformiteit in het toezicht en het professionaliseren van het werk en het vakmanschap. Onder andere door het opstellen van specifiek interventiebeleid voor alle inspectiedomeinen en het inrichten van vaktechnisch overleg. Verder werken we onder meer aan het accrediteren van de werkprocessen in slachthuizen.

Herziening stelsel Keuren en Toezicht brengt onvoorziene (grote) consequenties met zich mee

Om te komen tot een steviger stelsel met een onafhankelijk toezichtsysteem in de vleesketen is een houtskoolschets Herziening Stelsel Keuren en Toezicht opgesteld. In 2023 werkt de NVWA onder leiding van een programmadirecteur aan de verdere uitvoering van deze houtskoolschets. We hebben gekozen voor een zorgvuldige aanpak waarin medewerkers en stakeholders via gesprekstafels worden betrokken.

Te weinig impact voor de samenleving

De extra middelen uit het regeerakkoord zetten we in om een toekomstbestendige en innovatieve toezichthouder te worden. We brengen onder andere meer stabiliteit en focus aan in ons takenpakket. Dit om de balans tussen taken en middelen blijvend op orde te brengen en zo ruimte te bieden aan vernieuwing.

Onvoldoende toestroom vanuit arbeidsmarkt

Het extra geld dat de NVWA uit het coalitieakkoord heeft ontvangen, zetten we deels in voor het werven van nieuwe medewerkers. Dit is een forse opgave, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Om toch voldoende en de juiste medewerkers binnen te krijgen zetten we onder andere recruiters en reclamecampagnes in.

Onvoldoende informatiepositie en ICT-facilitering

De NVWA werkt aan een betere informatiepositie en aan vernieuwing van de IV/ICT-ondersteuning. Dit doen we aan de hand van een IV/ICT-actieplan dat in 2020 is opgesteld.