Planten en plantaardige producten invoeren

Om de verspreiding van plantenziekten en -plagen te voorkomen, gelden strikte regels voor de invoer van alle planten en plantaardige producten van buiten de Europese Unie. Deze regels gelden ook als u naar de EU reist vanuit het Verenigd Koninkrijk (uitgezonderd Noord-Ierland) en de Canarische eilanden. Met deze producten mogen geen ziekten of plagen meekomen die een bedreiging zijn voor de natuur of teelt in de Europese Unie.

Sommige producten mag u nooit meenemen naar de EU

Voor sommige producten geldt een invoerverbod bij import. Dat betekent dat u die producten nooit mag meenemen als u van buiten de EU naar Nederland of een ander land van de EU reist. Om welke producten het precies gaat, leest u in het document Invoerverboden bij import.

Waarom u niet zomaar alles mag meenemen

Vruchten, fruit of groenten mee terugnemen van vakantie? Of een plantje of zaden in je bagage om thuis in de grond te stoppen? Dat mag niet meer zomaar, want met uw souvenir kunnen plantenziekten en -plagen meeliften die we graag buiten de EU houden. Zo beschermen we onze bossen en de land- en tuinbouw.

Bekijk ook de video Plant health - rules for passengers 2020 (beschikbaar met Nederlandse ondertiteling) van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Bedreiging voor Nederlandse natuur

Bij planten en zaden bestaat bovendien het risico dat de plant zelf een bedreiging vormt voor de Nederlandse natuur door inheemse planten te verdringen. Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina Beschermde plant- en diersoorten of bij EPPO.

Douane en bagage

Kijk op de Douanepagina Ik ga op reis en neem mee voor informatie over andere producten in uw reisbagage.

Europese informatie voor reizigers (posters)