Planten, zaden, noten en bloembollen invoeren

Ik reis vanuit een land buiten de EU naar Nederland. Wat mag ik meenemen in mijn bagage?

De regels hieronder gelden voor uw handbagage en ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor de spullen die u meeneemt als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot. En de regels gelden ook als u naar de EU reist vanuit het Verenigd Koninkrijk (uitgezonderd Noord-Ierland) en de Canarische eilanden.

Het is verboden om naar de EU mee te nemen in uw bagage

Sommige producten mag u nooit meenemen. Welke producten dat precies zijn, leest u in het document Invoerverboden bij import.

Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen:

  • Alle levende planten, zaden en noten (niet voor consumptie) en bloembollen zonder een fytosanitair certificaat

U mag naar de EU meenemen in uw bagage

  • Alle planten, zaden, noten en bloembollen met een fytosanitair certificaat
  • Alle planten, zaden, noten en bloembollen uit Zwitserland, Liechtenstein en Noord-Ierland zonder fytosanitair certificaat
  • Zaden en noten bestemd voor consumptie, wat moet blijken uit de verpakking
  • Gedroogd plantmateriaal

Verplichte inspectie bij binnenkomst in de EU voor planten, zaden, noten en bloembollen

U mag planten, zaden en noten (niet voor consumptie) en bloembollen uit een land buiten de EU meenemen, als deze voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. Ook moet u uw planten, zaden, noten en bloembollen nog laten inspecteren door de NVWA. U meldt zich bij aankomst in Nederland door te kiezen voor het rode poortje met de tekst ‘Goods to declare’ (‘Aangifte goederen’).

Wat is een fytosanitair certificaat?

Een fytosanitair certificaat is een document waaruit blijkt dat de levende planten en verse producten die u meeneemt vrij van schadelijke organismen zijn. Voor het aanvragen van een fytosanitair certificaat kunt u terecht bij de autoriteiten in het land waar u vandaan reist.