Tabaks- en alcoholontmoediging

Een rookvrije werkplek, geen reclame voor alcohol en een verbod op elektronische sigaretten (vapes) met een smaakje. Er zijn allerlei regels om roken, vapen en alcoholgebruik te ontmoedigen. Dat is nodig, want roken en alcoholgebruik zijn belangrijke oorzaken van ziekte en sterfte in Nederland. De NVWA controleert of bedrijven en organisaties zich aan de regels houden.

Maatregelen tegen roken, vapen en alcoholgebruik

Bedrijven moeten maatregelen nemen om roken, vapen en alcoholgebruik tegen te gaan. Winkels en webshops mogen bijvoorbeeld geen tabak of alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om vapes met smaakjes te produceren, importeren of te verkopen. En het is op steeds meer plekken verboden om te roken, zoals in de horeca, op schoolpleinen en op treinstations. Bedrijven en organisaties moeten het rookverbod op hun terrein naleven.

Luister via Spotify naar onze podcast 'De inspecteur' over het toezicht op het rookverbod.

Zo houden wij toezicht

Onze inspecteurs zien erop toe dat bedrijven en organisaties zich aan de regels houden. We controleren bijvoorbeeld of winkels geen alcohol of rookwaren aan minderjarigen verkopen. Zo’n inspectie kondigen we meestal niet aan. We zetten vaak testkopers in. Ook zien we erop toe dat er geen rookreclames te zien zijn in winkels, webshops en op sociale media.

Wanneer grijpen we in?

We grijpen in als een bedrijf zich niet aan de regels houdt. Verkoopt een winkel bijvoorbeeld toch sigaretten of alcohol aan minderjarigen? Dan geven we een boete of waarschuwing. We kunnen ook de verkoop van een product verbieden. Dat doen we bijvoorbeeld als een tabaksproduct veel meer nicotine bevat dan is toegestaan.

Voorlichting en preventie

We zetten ook in op preventie. Zo werken we mee aan de NIX18-campagne en aan een campagne gericht op een rookvrije generatie in 2035. We gaan bijvoorbeeld met bedrijven in gesprek over hun verkoopgedrag. Dit leidde er al toe dat een supermarktketen helemaal is gestopt met de verkoop van tabak.

Meld een overtreding 

Ziet u dat een winkel alcohol of sigaretten verkoopt aan iemand onder de 18 jaar? Of maakt een winkel of webshop reclame voor vapes? Meld het ons! Zo kunnen we samen zorgen voor een gezondere leefomgeving.

Samen staan wij voor de veiligheid van mens, dier en natuur. Nu en in de toekomst.