NVWA en politie nemen meerdere dieren in bewaring tijdens actie in Noord-Holland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met de politie in Noord-Holland vijf paarden, vier alpaca’s en twee hangbuikzwijnen in bewaring genomen. De dieren zijn dinsdag in slechte omstandigheden aangetroffen tijdens een herinspectie. Tegen de eigenaren is proces-verbaal opgemaakt.

Verwaarloosd paard in stal
Beeld: ©NVWA

Op het terrein werd geconstateerd dat de leefomstandigheden van de dieren ernstig te wensen overliet. Veel dieren stonden tot aan de knieën in de uitwerpselen of de modder. Ook was er geen tot weinig voer beschikbaar.

Dierenwelzijn in geding

Inspecteurs van de NVWA troffen achter een loods twee hangbuikzwijntjes aan die niet waren geregistreerd en geen hygiënisch onderkomen hadden. De drie aanwezige paarden en twee shetlandpony’s bleken verwaarloosd, ze hadden onvoldoende voedsel en geen beschut onderdak. Ook de alpaca’s zagen er onvoldoende verzorgd uit.

De dieren zijn meegenomen door de NVWA, zijn door een dierenarts gecontroleerd en worden opgevangen. De gezamenlijke actie werd uitgevoerd naar aanleiding van eerdere controles op dezelfde locatie, waarbij misstanden werden aangetroffen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Particulieren en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.