NVWA neemt dieren in bewaring vanwege dierenwelzijn

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag 13 december op verschillende plekken in Nederland dieren in bewaring genomen. Bij een veehouder in de provincie Brabant ging het om 57 verwaarloosde runderen en kalveren. In de provincie Zuid-Holland hebben inspecteurs 16 exotische dieren meegenomen bij een particulier, omdat hun onderkomens niet op orde waren.

Koeien in vervuilde stal
Beeld: ©NVWA

Tijdens een inspectie bij een veehouder in Brabant bleek dat runderen in een dikke laag mest stonden. Daardoor konden ze slecht bij het voer. Ook hadden ze geen toegang tot vers water. De dieren konden zich verder verwonden aan scherpe en uitstekende delen in de stal. De dieren worden inmiddels opgevangen op een adres waar zij de juiste zorg krijgen. Tijdens de inspectie is de veehouder aangehouden door de politie, omdat hij zich agressief gedroeg tegen onze inspecteurs. Tegen hem lopen een bestuursrechtelijk en een strafrechtelijk traject.

Exotische dieren

Bij een particulier in de provincie Zuid-Holland namen inspecteurs in totaal 16 exotische dieren in bewaring. Het gaat o.a. om stokstaartjes, woestijnvosjes en een aantal vogels. De dieren zaten door omstandigheden in te kleine onderkomens in een woning. Omdat het de eigenaar niet is gelukt om de dieren geschikte onderkomens te geven, zijn ze nu bij deskundige opvangplaatsen ondergebracht.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.