Klanten informeren over allergenen
U bent verplicht om uw klanten te informeren over de allergenen in het voedsel dat u bereidt of verkoopt. Van allergenen kunnen sommige mensen ernstig ziek worden. Of zelfs overlijden. Voorbeelden van allergenen zijn noten, soja, melk en gluten.
Over welke allergenen moet ik mijn klanten informeren?
U moet uw klanten informeren over 14 allergenen. Dit zijn: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine. Zorg dat u weet welke allergenen in het voedsel zit dat u bereidt of verkoopt.
Hoe informeer ik mijn klanten?
Let op het volgende:
- Bij voorverpakte producten moet de allergeneninformatie duidelijk op het etiket staan.
- Verkoopt u onverpakte producten? Dan zijn er andere mogelijkheden om uw klanten te informeren. Bijvoorbeeld via kaartjes in het schap of op de menukaart. U kunt de informatie ook mondeling geven. Er moet dan wel ergens duidelijk staan dat klanten om allergeneninformatie kunnen vragen.
Download de flyer
In deze flyer leest u hoe u klanten kunt informeren over allergenen. Op de achterkant staat een tekst waarmee u klanten laat weten dat ze om informatie kunnen vragen.
Gebruik de checklist allergenen
U kunt op deze checklist invullen welke allergenen in uw producten zitten. U kunt de lijst gebruiken voor uw eigen administratie of om klanten mee te informeren.