NVWA houdt toezicht op voedselveiligheid op Koningsdag: 5 boeterapporten en 55 schriftelijke waarschuwingen

In het kader van de voedselveiligheid op vrijmarkten en oranjefeesten zijn gisteren op Koningsdag 24 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad gegaan om inspecties uit te voeren. Verspreid over het land zijn zo'n 118 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 5 keer een boeterapport op; 55 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

Inspectie tijdens Koningsdag
Beeld: ©NVWA

Veel straatverkopers gingen de fout in met het niet op een goede temperatuur houden van het aangeboden voedsel. Ook werd vaak onvoldoende informatie gegeven aan consumenten over aanwezige allergenen in de aangeboden voedingswaren. In Amsterdam moest een partij maaltijden (in totaal zo’n 150 kilogram) uit de handel worden genomen omdat deze niet op een goede manier was bereid en daardoor de voedselveiligheid in gevaar kwam.

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze bijvoorbeeld of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1.050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.