NVWA schorst erkenning slachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schorst per direct de slachthuiserkenning van een middelgrote slachterij in Midden-Nederland. De NVWA heeft ernstige misstanden op het gebied van dierenwelzijn geconstateerd.

Door de schorsing komt het slachtproces stil te liggen. Het bedrijf zal een gedegen plan van aanpak voor structurele verbetering van dierenwelzijn moeten opstellen voordat het weer mag opstarten.

Logo NVWA
Beeld: ©NVWA

De kracht van cameratoezicht

De misstanden op het gebied van dierenwelzijn kwamen aan het licht dankzij doortastend optreden van de NVWA-toezichthouders in het slachthuis. Een schaap bleek ernstige verwondingen te hebben, die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben. Daarop besloten de toezichthoudend dierenarts en NVWA-inspecteurs beelden terug te kijken van het cameratoezicht in het slachthuis. Op die beelden was te zien dat een slachthuismedewerker dieren opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en ze te schoppen.

Lisette de Ruigh, directeur Keuren NVWA: “We hebben misstanden geconstateerd waarvan je hoopt dat ze gewoon niet voorkomen. Maar helaas zijn ze hier wel gebeurd. Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel. We treden hier dan ook hard tegen op. Dit bedrijf heeft direct de consequenties daarvan ondervonden en kan pas weer slachten als het aan de NVWA kan aantonen dat het dierenwelzijn structureel goed gewaarborgd is”.

Naast het bestuursrechtelijk traject bekijkt de NVWA ook of de gedragingen aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).