NVWA treft illegale pesticiden en hennepkwekerij aan in woning

In een Rotterdamse woning hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie illegale gewasbeschermingsmiddelen en een hennepkwekerij aangetroffen. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan de woning op dinsdag 25 oktober. De NVWA heeft de gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen en laten vernietigen. De politie heeft de hennepkwekerij ontmanteld. Tegen de bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inspecteurs troffen op verkoopsites herhaaldelijk advertenties aan voor niet toegestane middelen. Het ging steeds om dezelfde verkoper. Omdat de verkoper een schuilnaam gebruikte, heeft de NVWA hem via Marktplaats gewaarschuwd direct te stoppen met de verkoop. Ook heeft de NVWA zijn advertenties laten verwijderen. Maar de verdachte stopte niet en plaatste nieuwe advertenties. Daarop startte de NVWA een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Tijdens dat onderzoek heeft de NVWA de identiteit van de verdachte achterhaald.

Diversen verpakkingen pesticiden
Beeld: ©NVWA

Onderzoek

Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA bezochten vervolgens de woning van de verdachte. Daar troffen zij 36 verpakkingen met in Nederland niet toegelaten middelen tegen schimmels, spint en insecten aan. Omdat bekend is dat de aangeboden middelen o.a. in de hennepteelt gebruikt worden, nam ook de politie deel aan de actie. Politiemensen stuitten in de woonkamer op een hennepkwekerij met zo'n 100 planten.

Tijdens het onderzoek kwamen 2 afnemers van de verdachte in beeld. Ook deze afnemers zijn bezocht door de NVWA. Bij 1 van hen troffen inspecteurs en rechercheurs 3 verpakkingen met bij de verdachte gekochte illegale middelen aan. Deze afnemer bleek ook middelen te hebben gekocht bij een andere verkoper. Bij een bezoek aan deze verkoper trof de NVWA nog eens 20 verpakkingen met diverse middelen aan. Alle middelen zijn in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verkopers wordt proces-verbaal opgemaakt.

Misdaad mag niet lonen

De NVWA onderzoekt ook hoe lang de verdachte de illegale middelen heeft verkocht en hoeveel hij daarmee heeft verdiend. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.

Risico niet toegelaten middelen

In Nederland mogen alleen in ons land toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Bij de toelating wordt ook vermeld hoe het middel gebruikt moet worden. Toegelaten middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Door het gebruik van niet toegelaten middelen of het onjuist gebruik van toegelaten middelen kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).