NVWA en politie nemen dieren in beslag vanwege dierenwelzijn

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben woensdag 1 februari ruim 150 dieren in beslag genomen bij een veehouder in Overijssel. Het gaat om runderen, schapen, geiten, paarden, konijnen, duiven, eenden en kippen. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Schapen in hok
Beeld: ©NVWA

Naar aanleiding van een melding bij de politie over dierenwelzijnsproblemen is een strafrechtelijk onderzoek gestart. NVWA-inspecteurs en politieagenten troffen vervolgens bij de veehouderij onder andere vieze drinkbakken, vervuilde stallen en dieren met gezondheidsproblemen aan. Sommige dieren stonden in een dikke laag mest. Alle dieren op de locatie zijn meegenomen naar een geschikte opvangplek. Daar krijgen ze de juiste zorg.

In 2022 namen de NVWA en de politie ook dieren in beslag bij deze veehouder. Deze zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Het OM bepaalt hoe de zaak verder gaat.

In beslag

We spreken van inbeslagname als de officier van justitie, in een strafrechtelijk traject, toestemming geeft om dieren in beslag te nemen. De officier van justitie beslist vervolgens of een zaak voor de rechter wordt gebracht en wat er in de tussentijd met de dieren gebeurt. Zo kan de officier van justitie een (gedeeltelijk) houdverbod eisen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Alleen een rechter kan beslissen of dat (gedeeltelijk) houdverbod er komt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.