Wat moet ik weten als beheerder of exploitant van attractietoestellen?

Bent u exploitant van attractietoestellen, bijvoorbeeld omdat u op de kermis staat of een pretpark beheert? Lees hoe u ervoor kunt zorgen dat attractietoestellen veilig zijn en hoe u ongelukken kunt voorkomen.

Bied uw klanten veiligheid

U mag de veiligheid en gezondheid van uw klanten niet in gevaar brengen. Op deze manier houdt u het veilig:

 • Check het certificaat van goedkeuring.
 • Let op veilige opbouw en installatie.
 • Test het toestel regelmatig.
 • Voer (preventief) onderhoud uit.
 • Meld het attractietoestel aan bij de NVWA.
 • Laat het attractietoestel op tijd keuren.
 • Houd een logboek/actueel dossier bij.
 • Zorg dat het merk van goedkeuring (MvG) goed zichtbaar is.
 • Zorg voor duidelijke instructies voor de gebruikers.

Check het certificaat van goedkeuring

Controleer of het attractietoestel is goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Als dat zo is, zit er een certificaat van goedkeuring en een uniek (RAS) nummer bij het toestel. Hierop staat ook hoe lang de goedkeuring geldt en wanneer herkeuring nodig is. De identificatienummers op het certificaat en op het toestel zijn hetzelfde. Op het certificaat moet een gemachtigde van de fabrikant en/of importeur met naam en adresgegevens worden genoemd en moet een duidelijke kleurfoto zijn bijgevoegd in het certificaat.

Let op veilige opbouw en installatie

Er is altijd een risico dat er iets misgaat bij het afbreken en opbouwen. Misschien ontbreekt er een borgpen of een onderstopping. Controleer en test daarom iedere keer na het opbouwen en tijdens de openstelling regelmatig of het toestel veilig is.

Meld het attractietoestel aan en af bij de NVWA

Meld het toestel direct bij ons nadat u het voor de eerste keer heeft opgebouwd of geplaatst in Nederland. Dit kan met het Formulier aangifte attractietoestel. Wij kunnen dan controleren of het is goedgekeurd, en eventueel langskomen voor een inspectie.

Aanmelding is verplicht. Het is alleen niet nodig bij kleine toestellen, kiddy rides voor maximaal 3 personen, zoals de toestellen die vaak bij de ingang van supermarkten staan.

Meld het toestel ook af als het niet meer in uw bezit is, bijvoorbeeld omdat u het verkocht heeft of het vernietigd is. Afmelden van een toestel is verplicht.

Buitenlands attractietoestel

Gaat het om een buitenlandse attractie die tijdelijk in Nederland is? Meld het toestel dan minimaal 48 uur voor de 1e opbouw aan. Dit kan ook met het formulier Aangifte attractietoestel. De meldplicht geldt ook voor buitenlandse exploitanten.

Een buitenlands toestel moet ook nog gekeurd worden door een Nederlandse keuringsinstelling, een AKI. En wordt getoetst aan dezelfde eisen en normen als toestellen van Nederlandse komaf.

Volg de gebruiksaanwijzing op

Bij een attractietoestel zit een gebruiksaanwijzing. Hierin beschrijft de fabrikant hoe u het toestel veilig kunt gebruiken en hoe u het moet onderhouden. Volg deze instructies op, dan gebruikt u het toestel zoals de fabrikant het bedoeld heeft en dat is een belangrijke voorwaarde voor veiligheid.

Laat het attractietoestel op tijd keuren

Het attractietoestel is al gekeurd voordat het op de markt komt. Op het Certificaat van Goedkeuring (CvG) staat hoe vaak herkeuring nodig is: ieder jaar of 1 keer in de 2 of 3 jaar. Dit hangt af van hoe risicovol een attractietoestel is.

U kunt een herkeuring aanvragen bij een aangewezen keuringsinstelling (AKI). Waar de AKI op controleert staat in het WAS 2023, de NEN EN 13814 en in de AKI-besluitenlijst. Dit kan al 3 maanden voor uw keuring afloopt.

Als het toestel wordt goedgekeurd, krijgt het een nieuw certificaat van goedkeuring en merk van goedkeuring. De herkeuring wordt ook vermeld in het Registratiesysteem Attracties en Speeltoestellen (RAS). Gemeentes kunnen daarin opzoeken of een attractie veilig is.

Houd een actueel dossier bij

Als exploitant bent u verplicht om een logboek of dossier bij te houden voor een attractietoestel. Hierin moeten de volgende gegevens staan:

 • wie de fabrikant of importeur is
 • wie het toestel heeft ge├»nstalleerd
 • wie de eigenaar is
 • wie de beheerder is
 • wat de kenmerken van het attractietoestel zijn
 • hoe u het attractietoestel onderhoudt
 • welke keuringen of onderzoeken hebben plaatsgevonden
 • wat de resultaten zijn van uw eigen inspecties
 • of er ongevallen zijn geweest
 • hoe de ongevallen zijn onderzocht
 • of er modificaties en/of ingrijpende wijzigingen zijn uitgevoerd op of met het toestel,

Bewaar het logboek of actueel dossier bij het toestel.

Zorg dat u de juiste documenten bij de hand heeft

Voor een attractietoestel moet een geldig Certificaat van Goedkeuring, gebruiksaanwijzing handleiding, en een actueel dossier beschikbaar zijn. In een actueel dossier zijn (naast informatie over de fabrikant of importeur, installateur, eigenaar, beheerder en kenmerken van het attractietoestel) documenten te vinden over hoe u het attractietoestel onderhoudt, rapporten van keuringen of onderzoeken die hebben plaatsgevonden, resultaten van uw eigen inspecties en een overzicht van ongevallen.

Vragen over de exploitatie van attractietoestellen?

Heeft u nog vragen over hoe u attracties veilig kunt gebruiken en onderhouden? Voor een persoonlijk advies kunt u contact opnemen met de branchevereniging.

Ongeval met attractie- of speeltoestel

Is er met uw toestel een ernstig ongeval gebeurd? Maak hier een melding van bij de NVWA. Dit kan via onderstaand formulier of via het Klantcontactcentrum: 0900-03 88.