NVWA neemt twee dwergzijdeaapjes in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben donderdagmiddag 19 mei twee dwergzijdeaapjes in beslag genomen bij een particulier in Tilburg. In Nederland is het verboden voor particulieren om apen te houden. De dieren zijn onderzocht en ondergebracht bij een opvangadres. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de Tilburger.

Dwergzijdeaapje
Beeld: ©NVWA

De NVWA kreeg een melding over de aapjes en heeft ze, in samenwerking met de politie, in beslag genomen. De dieren zijn gezond en in een goede staat. Ze zijn naar een opvangadres gebracht waar ze verder onderzocht worden door een dierenarts. Hoe de particulier aan de aapjes is gekomen is nog onbekend. Apen zijn ongeschikt als huisdier en kan het een gevaar voor de mens opleveren i.v.m. zoönose en bijtgedrag.

CITES-verdrag

Apen zijn beschermd volgens het CITES-verdrag. Het doel van het CITES-verdrag is het voorkomen dat bedreigde soorten in het wild uitsterven of sterk achteruit gaan door internationale handel. De NVWA inspecteert in Nederland handelaren, particulieren, beurzen, markten en internet op legale en illegale handel in beschermde dieren, planten en producten gemaakt van deze soorten.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).