Plantmateriaal meenemen of versturen naar het VK als particulier of klein bedrijf

Er zijn regels voor de import en export van plantmateriaal zoals zaden, bloembollen, stekken, snijbloemen, groenten en fruit, planten of landbouwmachines naar alle landen buiten de EU. Dit is om de introductie en verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen.

Deze regels gelden ook voor het Verenigd Koninkrijk, dat geen deel uitmaakt van de EU. Ook particulieren en kleine bedrijven moeten zich aan deze regels houden.

Regels voor meenemen plantmateriaal

Gebruik de zoekhulp om de eisen voor export van plantmateriaal naar het VK te bekijken. 

Fytosanitair certificaat

Een van de eisen kan zijn dat een fytosanitair certificaat en een inspectie door een keuringsdienst nodig is. Dit certificaat toont aan dat uw planten of plantaardige producten voldoen aan de gezondheidseisen van het VK.

Alleen bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen fytosanitaire certificaten aanvragen. Aan zo’n certificaat zijn kosten verbonden.

Formaliteiten afhandelen

Daarnaast moeten er in het VK nog formaliteiten afgehandeld worden. Zoals vooraanmelding en douaneverplichtingen. Ook kunnen uw planten of plantaardige producten onderworpen worden aan een importinspectie. Ook hieraan zijn kosten verbonden.

Proces uitbesteden

Voor particulieren is het niet mogelijk om zelfstandig deze zaken af te handelen. Ook voor kleine bedrijven is dit bijna onmogelijk.

U kunt het proces uitbesteden aan een post- of pakketdienst die gespecialiseerd is in het exporteren van plantmateriaal. Andere opties zijn uitbesteden aan professionele expediteurs of exporteurs. Zo zorgt u ervoor dat uw planten of plantaardige producten de ontvanger in het VK bereiken, en niet aan de grens worden tegengehouden en vernietigd.

Andere landen buiten de EU

Vergelijkbare wet- en regelgeving geldt ook voor andere landen buiten de EU. Het is belangrijk dat we ons aan deze regels houden. Zo kunnen we de verspreiding van ziekten en plagen over de wereld voorkomen.

Meer informatie

Heeft u vragen dan kunt u met ons contact opnemen.