NVWA grijpt in bij Limburgse veehouder, 125 verwaarloosde dieren in bewaring

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 18 juli 125 dieren in bewaring genomen bij een Limburgse veehouder. Het gaat om 52 schapen, 21 geiten, 12 runderen, 7 ezels, 1 muildier, 1 pony en 31 verzwakte kippen. De veehouder wordt zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk aangepakt. De NVWA zal de locatie de komende tijd blijven controleren.

Schaap zit vast in hek
Beeld: ©NVWA

De situatie voor de dieren was niet in orde. Zo werd de nodige zorg onthouden en was de huisvesting van een aantal dieren onvoldoende. Zo lagen er scherpe en uitstekende delen in de wei waaraan de dieren zich konden verwonden.

Temperatuur meten in stal met schapen
Beeld: ©NVWA

Naast kreupele en niet tijdig bekapte dieren troffen NVWA-inspecteurs ook enkele ongeschoren schapen aan in een bloedhete trailer waar de temperatuur opliep tot 37 graden.

Herstel op locatie niet mogelijk

Op 27 juni 2023 gingen inspecteurs naar de veehouder omdat er meldingen over dierverwaarlozing binnen waren gekomen. Tijdens de inspectie zijn er diverse overtredingen geconstateerd en zijn er maatregelen opgelegd om de veehouder ertoe te bewegen de juiste zorg te geven aan zijn dieren.

Tijdens de inspectie van 18 juli bleek dat de veehouder de situatie voor zijn dieren onvoldoende had opgelost, terwijl dat wél had gemoeten. Daarom heeft de NVWA de dieren in bewaring genomen, en worden ze opgevangen op een locatie waar ze wél de juiste zorg krijgen. Er blijven dieren op de locatie omdat er op dit moment geen reden is om deze dieren mee te nemen.

In bewaring nemen

In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Dan zal de veehouder eerst de rekening moeten betalen en ook moeten kunnen aantonen dat hij goed voor de dieren zorgt. Alle overtredingen moeten zijn opgelost.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.