Controles NVWA bij etikettering diervoeders en tips voor naleving

De NVWA controleert of een etiket op diervoeder alle gegevens bevat die wettelijk zijn voorgeschreven. Wij controleren ook of er op een etiket of website claims staan die niet mogen volgens de EU-wetgeving.

Controle van het etiket op diervoeder

Bij een inspectie doen wij onder andere de volgende controles:

Controle van de etiketteringsvoorschriften

De NVWA houdt toezicht op de etikettering van diervoeders. Tijdens een inspectie controleert de NVWA of de etiketten en andere informatiedragers voldoen aan de Europese richtlijnen. Bevat het etiket alle verplichte informatie?

Controle van de samenstelling van diervoeder

Laboratoriumonderzoek op de samenstelling van het diervoeder kan deel uitmaken van het toezicht. De NVWA onderzoekt dan in het laboratorium of de producten die op het etiket staan er ook in zitten, in de verhouding zoals beschreven.

Controle op de gevoerde claims

De NVWA houdt toezicht op de gevoerde claims op diervoeder. Voldoen deze aan de EU wetgeving, zoals Verordening  767/2009? We kijken dan of gevoerde claims objectief, verifieerbaar en voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het Nationaal Beoordelingskader Claims op Diervoeding, vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geldt als nationale leidraad bij het voeren en onderbouwen van een claim op een diervoeder etiket.

Wat gebeurt er als het etiket op diervoeder niet aan de voorwaarden voldoet?

Als er iets mis is, kunnen wij een maatregel nemen. Afhankelijk van de ernst van het probleem kunt u een boete krijgen,  kan uw product uit de markt gehaald worden of moet het diervoeder een ander etiket krijgen.

Tips voor betere naleving

We geven ook tips, zodat u de regels nog beter kunt naleven. Bij onderstaande tips gaan we ervan uit dat u al aan de algemene voorwaarden voldoet.

  • Tip 1: Etiketteringsregels gelden ook voor folders
    De etiketteringsregels gelden niet alleen voor het etiket van uw diervoederproduct. Ze gelden ook voor alle andere communicatie-uitingen over diervoederproducten, zoals folders, omverpakkingen of productinformatie op uw website.

  • Tip 2: Gebruik niet de term diervoedersupplement
    Gebruik niet de term diervoedersupplement; die term bestaat niet in de diervoederwetgeving. Op een diervoederproduct moet onder andere staan wat voor een soort product het is: een compleet of een aanvullend diervoeder? Een compleet diervoeder voorziet in de dagelijkse voedingsbehoefte. Een aanvullend voeder doet dat niet. Bekijk voor meer informatie de regels voor het etiket van mengvoeders.

  • Tip 3: Diervoeder met bijzonder voedingsdoel mag niet beloven dat het een ziekte voorkomt
    Een diervoeder is bedoeld om een dier te voeden. Als u een diervoeder produceert met een bijzonder voedingsdoel, zoals dieetvoeder, dan moet u aan extra strenge eisen voldoen. Een diervoeder met een bijzonder voedingsdoel mag niet beloven dat het een ziekte voorkomt, behandelt of geneest. Of bijvoorbeeld dat het werkt tegen parasieten, zoals bloedluis. Alleen een diergeneesmiddel is gericht op een medische werking.

  • Tip 4: Gebruik de checklist voor toegestane claims
    Bekijk de checklist claims voor toegestane beloftes.