Meldingsplicht rabiës

Rabiës is een aangifte- en bestrijdingsplichtige ziekte. Als u bij dieren symptomen ziet die op rabiës kunnen wijzen, bijvoorbeeld een dier dat plotseling agressiviteit vertoont of indien een vleermuis een persoon heeft gebeten dan moet u dit direct melden met onderstaand meldformulier.

Wij verzoeken u dit digitale meldformulier zo volledig en concreet mogelijk in te vullen. Door op de knop 'verzenden' klikken komt de melding bij het crisiscentrum van de NVWA. U krijgt een afschrift na ontvangst van de melding.

Na het invullen en verzenden van het formulier dient u vervolgens telefonisch contact op te nemen met het Klantcontactcentrum (KCC) van de NVWA op het nummer 0900-03 88 (lokaal tarief, 24 uur per dag te bereiken). Hierdoor wordt de melding direct in behandeling genomen.

Meldformulier van rabiës verdacht dier

Let op!

Het digitale meldformulier is niet bedoeld voor routinematig onderzoek op rabiës, bijvoorbeeld wanneer een vleermuis wordt aangetroffen zonder direct contact met een mens . In deze gevallen -bijvoorbeeld contact vleermuis met een hond of kat- gaat de NVWA de vleermuis niet in onderzoek nemen. Wel wordt er geadviseerd het huisdier tegen rabiës in te enten. Een directe of indirecte mensenbesmetting (bijvoorbeeld via een huisdier) door een vleermuis is zeer onwaarschijnlijk.

Vleermuizen die geen direct contact met een mens hebben gehad kunt u aanmelden bij het vleermuisopvangcentrum in uw regio of het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (CVI).  Hierbij is het belangrijk dat u GEEN direct contact maakt met de vleermuis.