Verzamelcentrum levend vee: aanvragen erkenning

Verzamelt u runderen, varkens, schapen, geiten of paarden afkomstig van verschillende bedrijven? En brengt u deze naar een ander bedrijf in Nederland of het buitenland? Dan moet u een erkenning aanvragen bij de NVWA. Met uw aanvraag moet u diverse documenten meesturen, waaronder een protocol (werkwijzer).

Hulp bij het invullen van het aanvraagformulier en bij het opstellen van een protocol

  • Geef in het aanvraagformulier aan dat u wilt 'Aanvragen'
  • Selecteer als soort verlening ‘Levende dieren en levende producten’.
  • Vink 'Erkenning of registratie voor: Verzamelcentrum’ aan.
  • Vink de juiste diersoort(en) aan.
  • U moet een protocol uploaden in het aanvraagformulier. Daarin beschrijft u de maatregelen die u neemt om de verspreiding van dierziekten te voorkomen. In de toelichting staat welke gegevens u moet opnemen in het protocol.
  • U moet nog meer documenten uploaden in het aanvraagformulier. Onder "Wat moet u nog meer doen om een erkenning aan te vragen?" leest u welke.

Wat zijn de eisen voor erkenning?

In het Handboek verzamelcentrum evenhoevigen en het Handboek verzamelcentrum paarden leest u aan welke eisen verzamelcentra moeten voldoen. Hieronder vindt u informatie over wat u nog meer moet doen voordat u een erkenning aanvraagt.

Op de pagina Verzamelcentrum levend vee: wettelijke eisen erkenning leest u uit welke wet- en regelgeving de eisen afkomstig zijn.

Wat moet u nog meer doen om een erkenning aan te vragen?

Naast een protocol waarin u beschrijft welk maatregelen u neemt om de verspreiding van dierziekten te voorkomen moet u ook het volgende regelen om een erkenning te krijgen:

  1. U moet een voorschrift (protocol) opstellen waarin u beschrijft hoe u het welzijn van de verzamelde dieren borgt. Ook dit uploadt u in het aanvraagformulier.
  2. Op een verzamelcentrum kan het voorkomen dat een dier niet langer geschikt is voor transport. Het mag dan niet levend worden afgevoerd, en moet ter plaatse worden gedood. Daarom moet u ook een standaardwerkwijze voor het doden van dieren beschrijven. Deze uploadt u ook weer in het aanvraagformulier.