Fokken met uw hond of kat – wat mag wel en wat niet?

Fokt u huisdieren, zoals honden of katten? Houd er dan rekening mee dat er regels zijn om de gezondheid en het welzijn van huisdieren te beschermen. Zo mag de snuit van een hond niet te kort zijn. Dit soort extreme uiterlijke kenmerken komen steeds vaker voor. De regels gelden niet alleen voor bedrijfsmatige fokkers, maar ook voor particulieren die een keer een nestje willen.

Wat zijn de regels voor het fokken?

De belangrijkste regel is dat het welzijn en de gezondheid van de dieren voorop staan. Het fokken mag nooit ten koste van het ouderdier of de nakomelingen gaan. Als fokker heeft u een 'inspanningsverplichting'. Dat betekent dat u al uw keuzes en acties bij het fokken goed onderbouwt. Dit moet u ook kunnen aantonen.

Voorkom daarom dat:

  • een dier ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen of ziekten doorgeeft aan de puppy’s of kittens (of dat die kunnen ontstaan bij de puppy’s of kittens)
  • een dier schadelijke uiterlijke kenmerken doorgeeft aan de puppy’s of kittens
  • de voortplanting op een onnatuurlijke manier gebeurt
  • het aantal nesten of nakomelingen nadelig is voor de gezondheid van het ouderdier of de puppy’s of kittens

Wat zijn erfelijke ziekten en gedragsafwijkingen?

Voorbeelden van erfelijke ziekten of afwijkingen zijn:

  • erfelijke epilepsie: een dier kan dit ook doorgeven als het alleen drager is en zelf niet aan epilepsie lijdt
  • hypofysaire dwerggroei (tekort aan groeihormoon)
  • hartaandoeningen
  • heup- en elleboogdysplasie
  • oogaandoeningen
  • overmatige agressie of angst
  • afwijkingen aan de wervelkolom

Wat zijn schadelijke uiterlijke kenmerken?

Dit zijn uiterlijke kenmerken die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Door een te korte snuit kan een hond bijvoorbeeld vaak niet goed ademhalen. Daardoor kan de hond ook niet goed rennen of ander natuurlijk gedrag vertonen.

Voorbeelden van schadelijke uiterlijke kenmerken zijn:

  • te korte snuit
  • zeer korte poten
  • lange rug
  • overdreven veel haar
  • heel veel huidrimpels
  • extreem klein gefokte dieren, bijvoorbeeld met kleine schedels

Dit soort extreme uiterlijke kenmerken komen steeds meer voor, vanwege de populariteit van zogenoemde designerhonden en -katten.

Vraag advies aan uw dierenarts

Vraag advies aan uw dierenarts voordat u gaat fokken. Zo voorkomt u dat u onbedoeld de regels overtreedt.

Een dierenarts beoordeelt of dieren geschikt zijn om mee te fokken. De dierenarts let hierbij op (erfelijke) gezondheidsklachten en afwijkingen. Na een positieve beoordeling krijgt u een dierenartsverklaring. Hierin staat dat het dier geschikt is om mee te fokken.

De dierenarts kan verschillende testen doen. Bijvoorbeeld de PET-scan. Dit is een scoreformulier. U kunt deze PET-scan ook zelf invullen (in een demoversie). De uitslag van de PET-scan vervangt alleen niet de eventuele dierenartsverklaring.

Bent u zelf dierenarts? Lees hier de regels voor dierenartsen.

Andere regels waar u zich als fokker aan moet houden

Als u honden, katten of andere huisdieren fokt krijgt u ook te maken met regels voor het bedrijfsmatig houden van huisdieren. Verder zijn er bij honden speciale regels voor identificatie en registratie.

Hoe controleren wij of fokkers zich aan de regels voor dierenwelzijn houden?

De regels voor het fokken met huisdieren staan in artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren. De NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) handhaven deze regels. Onze inspecteurs gaan bij fokkers langs of controleren de administratie.

Wij beoordelen onder meer of uiterlijke kenmerken schadelijk zijn. Daarbij maken we gebruik van kennis van deskundigen, zoals de richtlijnen van de Universiteit van Utrecht voor honden met een korte snuit, en voor katten als de Bambino. Daarnaast kunnen onze inspecteurs en dierenartsen gebruikmaken van wetenschappelijke literatuur.

Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 1.500 euro. Kijk voor meer informatie op de pagina over ons interventiebeleid.

Meer informatie over fokken met huisdieren

Op deze pagina staan de algemene regels. Ga naar de volgende pagina voor specifieke regels bij fokken met honden en fokken met katten.