Fokken met katten

Wilt u één of meerdere nesten met kittens? Als u fokt met uw kat, krijgt u te maken met specifieke regels voor dierenwelzijn. Deze regels gelden voor alle fokkers, zowel bedrijfsmatige als niet-bedrijfsmatige fokkers.

Regels voor fokken met huisdieren

Bij het fokken met huisdieren gelden een aantal algemene regels. Kijk voor meer informatie op onze pagina Fokken met uw hond of kat.

Aanvullende regels voor fokken met katten

Op deze pagina leest u over de regels die alleen gelden bij het fokken met katten. U krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Hoeveel nestjes mag een kat krijgen?
  • Wanneer mogen kittens bij hun moeder weg?
  • Voor welke kattenrassen geldt een fokverbod?

Hoeveel nestjes mag een kat krijgen?

Moederdieren mogen niet te vaak in een korte periode drachtig zijn. Een kat mag:

  • in een periode van 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen
  • in een periode van 24 maanden maximaal 3 nesten krijgen

Wanneer mogen kittens bij hun moeder weg?

Een kitten moet minstens 7 weken oud zijn voordat het van de moeder gescheiden mag worden.

Voor welke kattenrassen geldt een fokverbod?

Bij een aantal kattenrassen is aangetoond dat er een te groot risico is op het doorgeven van schadelijke kenmerken aan de kittens. De gezondheid en het welzijn van de nakomelingen kunnen dan ernstig beperkt zijn. Daarom mag u niet fokken met onderstaande rassen. Dit is geen uitputtende lijst: er bestaan andere typen katten waarbij uiterlijke kenmerken of erfelijke gebreken een risico kunnen zijn voor de nakomelingen.

U bent er als fokker zelf verantwoordelijk voor dat u gezonde dieren fokt. Dat betekent dat u moet controleren of uw kat - welk ras het ook is - schadelijke kenmerken of erfelijke ziektes kan doorgeven aan de nakomelingen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het ouderdier op schadelijke kenmerken of erfelijke ziektes te laten testen.

Het fokverbod geldt voor de volgende rassen:

Behoort uw kat tot één van deze rassen of is uw kat een kruising met één van deze rassen? Let dan goed op de gezondheid en het welzijn van uw kat. U kunt uw dierenarts om advies vragen.