Met hond of kat op reis binnen de EU

Meestal gaat een hond, kat (of fret) mee op vakantie. Als u binnen Europa reist moet u aan een aantal zaken denken.

Komt u uit een ander EU-land naar Nederland?

Beantwoord dan de vragen in onze huisdierentool en bekijk wat u moet regelen.

Waar moet u aan denken als u binnen de EU reist?

  • Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts.
  • Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren.
  • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
  • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 3 maanden is niet zinvol. Omdat er wel risico's zijn bij invoer van ongevaccineerde jonge dieren kunnen lidstaten zelf beslissen of ze invoer toestaan en onder welke voorwaarden. Er zijn lidstaten die net als Nederland de invoer van dieren jonger dan 3 maanden niet toestaan. Informatie hierover kunt u inwinnen via de ambassade van het betreffende land of via de website van LICG.
  • Voor een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland is een behandeling tegen wormen verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 4 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.

Extra eisen bepaalde hondenrassen

Sommige landen stellen extra eisen aan reizen met bepaalde hondenrassen en soms zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom. Een pitbull mag in veel landen niet mee. In bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de american staffordshire terriër, staffordshire bull terriër, mastiff boerboel, tosa en rottweiler niet welkom en worden aan raszuivere american staffords, tosa’s en rottweilers extra eisen gesteld.

Meer informatie

Website Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) met de regels en eisen per land in een handig overzicht.