Met hond of kat op reis binnen de EU

Gaat u op vakantie? Of verhuizen naar een ander land binnen de EU? Vaak gaat de hond of kat mee. Lees hier waar u aan moet denken als u met uw hond of kat binnen de EU op reis gaat of verhuist.

Komt u uit een ander EU-land naar Nederland?

Beantwoord dan de vragen in onze huisdierentool en bekijk wat u moet regelen.

Waar moet u aan denken als u binnen de EU reist?

  • Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts.
  • Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren als het dier langer dan 3 maanden in Nederland blijft.
  • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
  • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 12 weken is niet zinvol en niet geldig. Om naar Nederland te komen, moet de hond of kat minimaal 15 weken oud zijn. Voor sommige lidstaten gelden andere eisen. Informatie hierover kunt u inwinnen via de ambassade van het betreffende land.
  • Voor een aantal landen zoals, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland (en het Verenigd Koninkrijk) is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 5 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.
  • Reist u niet met uw eigen dier? Of krijgt het dier een andere eigenaar? Dan heeft u ook een TRACES-certificaat nodig. Zie voor meer informatie op onze pagina met regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren.

Extra eisen bepaalde hondenrassen

Sommige landen stellen extra eisen aan reizen met bepaalde hondenrassen en soms zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom. Een pitbull mag in veel landen niet mee. In bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Mastiff Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom en worden aan raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers extra eisen gesteld.

Meer informatie

De website Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft de regels en eisen per land weer in een handig overzicht.