Werkt u met voedsel voor mensen of dieren? Bijvoorbeeld in een restaurant of in een levensmiddelenfabriek? Uw bedrijf moet werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van het HACCP-systeem. Dit is verplicht. De NVWA houdt toezicht.
Wat is HACCP?
HACCP is een verplicht systeem dat bedrijven helpt bij veilig en hygiënisch werken met voedsel. Bedrijven moeten de gevaren en risico’s voor de voedselveiligheid in kaart brengen. En beschrijven hoe ze die gevaren en risico’s beheersen, zodat de consument een veilig product krijgt.
Lees meer over werken volgens het HACCP-systeem.
HACCP voor bedrijven in horeca, ambacht en retail
Heeft u een restaurant, bed & breakfast, foodtruck of bakkerij? Of verzorgt u catering vanuit huis? U moet werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode. Veel horeca-ondernemers gebruiken bijvoorbeeld de hygiënecode van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Lees meer over HACCP-regels voor bedrijven in horeca, ambacht en retail.
Meer informatie over HACCP
Lees meer over veilig en hygiënisch werken met levensmiddelen:
- Informatieblad 64: informatie over mogelijke gevaren bij de inkoop van (grondstoffen voor) levensmiddelen. En hoe u die beheerst.
- Handboek Levensmiddelenmicrobiologie: informatie over de microbiologische criteria voor levensmiddelen. Bijvoorbeeld of bepaalde bacteriën in levensmiddelen mogen zitten.
- Informatieblad 76: informatie voor charitatieve organisaties die voedselhulp bieden en voor voedseldonaties via andere kanalen.
- Informatieblad Gebruik drinkwater: regels over het gebruik van drinkwater door levensmiddelenbedrijven.
-
Checklist supplementen importeren, produceren of verkopen: regels voor handelaren en producenten van voedingssupplementen en kruidensupplementen.