Voedselveiligheid in horeca, ambacht en retail

Bent u ondernemer en verkoopt u eten en drinken aan klanten? Bijvoorbeeld in een restaurant, ijssalon, bakkerij of foodtruck? U moet zich houden aan de regels voor voedselveiligheid. Werk hygiënisch en veilig. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden. Deze regels gelden ook voor particulieren die af en toe eten en drinken verkopen. De NVWA houdt toezicht.

Voor wie is deze informatie bedoeld?

  • Horecabedrijven, zoals restaurants en cafetaria’s
  • Ambachtelijke bedrijven, zoals bakkerijen, ijssalons en slagers
  • Retailbedrijven, zoals supermarkten en toko’s
  • Instellingen, zoals ziekenhuizen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen
  • Particulieren en ondernemers die op markten en evenementen eten en drinken verkopen
  • Particulieren en ondernemers die vanuit huis eten en drinken verkopen

Wat moet ik weten en regelen bij de start van mijn bedrijf?

Gaat u eten en drinken verkopen aan consumenten, bijvoorbeeld vanuit huis, op evenementen of in uw eigen horecazaak? Bekijk het stappenplan voor startende ondernemers.

Voedselveiligheidsplan opstellen of hygiënecode gebruiken

U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. U kunt zelf een plan opstellen en door ons laten goedkeuren. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurd voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging: een hygiënecode.

Hoe werk ik veilig met voedsel?

U moet eten en drinken veilig bereiden, verwerken en verhandelen. Lees praktische tips over voedselveilig werken. Bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

U kunt een hulpmiddel gebruiken:

  • Een checklist waarmee u kunt controleren of u voedselveilig werkt.
  • Een kennistest om te controleren hoe goed u op de hoogte bent van de regels.

Ik verkoop eten en drinken op markten en evenementen

Verkoopt u eten en drinken op markten en evenementen? Bijvoorbeeld vanuit een kraam, tent of foodtruck? U moet voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden, verkopen en bewaren. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden door besmet voedsel. Lees meer over eten en drinken verkopen op markten en evenementen.

Ik verkoop eten en drinken vanuit huis

Verzorgt u catering vanuit huis, bijvoorbeeld voor feestjes of buffetten? Of bakt u taarten of kookt u maaltijden om vanuit huis te verkopen? Bekijk onze adviezen voor thuiskoks, thuisbakkers en thuiscateraars.

Zo houden wij toezicht

Wij controleren of ondernemers zich aan de regels houden. Onze inspecteurs komen langs voor een inspectie. We maken de resultaten van onze inspecties openbaar. Lees meer over ons toezicht op horeca, ambacht en retail.

Wat gebeurt er tijdens een inspectie?

Benieuwd wat u kunt verwachten als wij bij u langskomen voor een inspectie? bekijk de video:

Zo ziet een horeca-inspectie eruit. Nieuwe ondernemers.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

VOICE-OVER: Voedsel moet veilig zijn. In de keuken, en op het bord. Daar zorgt u voor. En daar houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op met onaangekondigde en risicogerichte controles.

[Een inspecteur loopt een restaurant binnen.]

INSPECTEUR: Hoi, goedemorgen.
BARMEDEWERKER: Goedemorgen.
INSPECTEUR: Ik ben van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en kom voor een inspectie.

VO: Daar kan elke horecaondernemer mee te maken krijgen. Maar hoe ziet zo'n controle er eigenlijk uit? Een NVWA-inspecteur kan elk moment voor uw deur staan. Nadat de inspecteur zich geïdentificeerd heeft en de KvK-gegevens heeft gecontroleerd, zal hij of zij uitleggen wat er tijdens de inspectie gaat gebeuren en loopt samen met u een aantal belangrijke zaken langs.

[De inspecteur is in gesprek met een chef.]

INSPECTEUR: En de allergenen. Mag ik met je mee de keuken in?
CHEF: Jazeker.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

[De inspecteur trekt een witte jas aan en wast haar handen. De inspecteur en de chef gaan de keuken in.]

VO: De inspecteur vraagt naar de hygiënecode of een ander goedgekeurd voedselveiligheidsplan. Een voedselveiligheidsplan beschrijft wat er belangrijk is voor het veilig ontvangen, bereiden, produceren, verpakken, opslaan en vervoeren van levensmiddelen.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]

INSPECTEUR: Voorraad, keuken... Vriezer, die zal dan daar zijn? En diepvriescel.

VO: Er staan naast hygiëne ook regels in over onder meer allergenen en plaagdieren. Het werken volgens een hygiënecode of goedgekeurd voedselveiligheidsplan is verplicht. Dan bekijken jullie samen de keuken. Is deze veilig en schoon? Een vieze, rommelige keuken trekt plaagdieren aan en kan voedsel verontreinigen. De inspecteur controleert of de plafonds, wanden en vloeren goed schoon te maken zijn. Dan kijkt hij of zij of er geen gaten en kieren zijn waar plaagdieren door naar binnen kunnen komen. Ook kijkt de inspecteur of u de juiste materialen heeft om de keuken schoon te houden. Is de keuken bekeken, dan kijkt de inspecteur of eten op een veilige manier wordt bewaard.

[De inspecteur en de chef lopen samen een voorraadruimte in.]

INSPECTEUR: -18, 5 graden.

VO: De inspecteur begint met het meten van de temperatuur in de koelkast en au bain-marie of warmhoudkast. U moet de temperatuur van voedsel regelmatig controleren en registreren. Dat betekent dus dat u in het bezit moet zijn van een digitale kernthermometer. De inspecteur vraagt hiernaar.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]

INSPECTEUR: Thermometer.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

[De inspecteur meet de temperatuur op van een pan met eten.]

INSPECTEUR: Ja, top.

VO: Alle producten in de koelingen moeten voorzien zijn van een sticker met datum, waardoor iedereen weet wanneer ze gemaakt zijn en wanneer ze weg moeten. Ook hier kijkt de inspecteur naar. Het voedsel dat u zelf bereidt wordt extra gecontroleerd. De inspecteur neemt een beetje mee van een verhit product om het in het laboratorium te laten onderzoeken. Daar kijken wij of er niet te veel bacteriën in het product zitten, het niet besmet is en of er schoon gewerkt is. Ook buiten de keuken zijn er zaken waar u op moet letten. De inspecteur vraagt naar uw kennis over allergenen en hoe u gasten over allergenen informeert, bijvoorbeeld op de menukaart.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken en nemen het menu door.]

INSPECTEUR: Bijvoorbeeld de gewokte ossenhaaspuntjes. Waar vind ik die?
CHEF: Ossenhaaspuntjes.
INSPECTEUR: Vis- en weekdieren.

VO: Als dat besproken is, is de inspectie ten einde. De inspecteur deelt zijn of haar bevindingen met u en bespreekt of er iets verbeterd moet worden en hoe u dat kunt doen. Als er iets niet in orde is, dan ontvangt u na de inspectie een brief met daarin de overtredingen, de acties die u moet ondernemen om te verbeteren en of we opnieuw bij u langskomen. Tot slot wijst de inspecteur u erop dat de resultaten van de inspectie openbaar worden gemaakt op de website van de NVWA. Wilt u meer weten of voedselveilig werken? Kijk dan op nvwa.nl/hap.

♪ PIANOMUZIEK DOOFT UIT ♪

[Logo Rijksoverheid. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Meer info: nvwa.nl/HAP.]

Ik wil hulp of advies

Heeft u vragen over voedselveilig werken of wilt u advies? U kunt terecht bij een adviesbureau of bij uw branchevereniging. Of volg een opleiding om uw kennis te vergroten.

Waar staan de regels in de wet?

In de volgende wetten staan de regels over veilig en hygiënisch werken met voedsel: