Voor het eerst planten of plantaardige producten importeren

Gaat u voor het eerst planten of plantaardige producten van buiten de EU in Nederland of een ander EU-land op de markt brengen? Gebruik dan dit overzicht om u op weg te helpen. Zo voorkomt u onder andere dat er schadelijke bacteriën, virussen, schimmels of beestjes met de planten meekomen.

Hoe krijg ik mijn zending planten of plantaardige producten de EU binnen?

Er zijn een aantal stappen die u moet zetten om uw zending planten of plantaardige producten in Nederland of een ander EU-land te mogen verhandelen.

Tip: douaneagent of expediteur

Onderzoek wat een douaneagent of expediteur voor u kan betekenen. Dat zijn gespecialiseerde bedrijven die importeurs helpen bij de aangifte van goederen die ze willen invoeren. Meer informatie vindt u bij de branchevereniging FENEX.

Zorg voor registratie als EURPO of EUPO in CLIENT en TracesNT

Het Nederlandse systeem CLIENT is gekoppeld met het Europese systeem TracesNT. Uw aangifte komt dus daar terecht, en ook uw CHED-PP komt daarvandaan. Bedrijven worden meestal ingeschreven in TracesNT via CLIENT. Daardoor kan het gebeuren dat de gegevens niet exact hetzelfde zijn. Meestal wordt een bedrijf dan automatisch opnieuw geregistreerd in TracesNT, waardoor hetzelfde bedrijf vaker dan 1 keer geregistreerd kan staan. Het is belangrijk dat uw bedrijf maar 1 keer geregistreerd staat in TracesNT, en dat die registratie volledig en correct is.

Bedrijven die volledig en correct in TracesNT geregistreerd staan, kunnen de validatie EURPO of EUPO krijgen. Per 22 maart 2023 heeft u die validatie nodig om CHED-PP’s te kunnen krijgen. Dit geldt voor alle bedrijven en andere marktdeelnemers die in TracesNT onder de activiteit Plantgezondheid vallen. Dat is bepaald door de Europese Commissie met de zogeheten Blocking Rule. Meer informatie leest u op de pagina Blocking Rule en registratie als EURPO of EUPO in TracesNT.