Inspectieresultaten Besluit gebruik meststoffen (BGM) 2022

In het Besluit gebruik meststoffen (BGM) staan voorschriften voor het gebruik van meststoffen. De NVWA controleert of bedrijven zich aan deze gebruiksvoorschriften houden. In 2022 voerden we 273 inspecties uit die gericht waren op naleving van het BGM.

In het kort: klein deel sector gecontroleerd

In het Besluit gebruik meststoffen (BGM) staat onder meer in welke periodes en onder welke (bodem)condities meststoffen mogen worden uitgereden en hoe meststoffen moeten worden toegepast.

Van de 273 inspecties waren er 248 akkoord en 25 niet akkoord. Dat wil zeggen dat op het moment van controle 90,8% van de gecontroleerde bedrijven voldeed. Op basis van de inspecties zijn echter geen conclusies te trekken over de naleving in de sector als geheel. Er is een te klein deel van de sector gecontroleerd. De inspecties laten wel zien hoe goed de geïnspecteerde bedrijven zich aan de regels hielden.

Inspectieresultaten: overtredingen van uitrijdbepalingen

BGM-inspecties doen we vooral naar aanleiding van een observatie tijdens surveillance door de inspecteurs. In 2022 ging het om 191 inspecties. Hiervan waren er 5 niet akkoord. Soms is een inspectie naar aanleiding van een melding: in 2022 gebeurde dit 60 keer. Van deze inspecties waren er 15 niet akkoord.

In principe kunnen wij alle bedrijven en zelfs ook burgers in heel Nederland controleren op de gebruiksvoorschriften. Maar bij de surveillance ligt de nadruk op de Gebiedsgericht Handhaven-gebieden (GGH-gebieden). Dit zijn gebieden waar we intensiever toezicht houden.

Waar controleren wij op?

Bij onze inspecties letten we onder meer op de volgende gebruiksvoorschriften:

  • het emissiearm uitrijden van mest
  • het niet gebruiken van meststoffen in de gesloten periode
  • het verbod op het vernietigen van de graszode op grasland
  • het verplicht telen van een vanggewas na maïs.

Overtredingen

Bij een inspectie controleren we op 1 of meer van de gebruiksvoorschriften. In 2022 keken we vooral naar uitrijdbepalingen.

Aantal inspecties en aantal niet-akkoord inspecties per onderdeel
Onderdeel Aantal Niet-akkoord
Uitrijdbepalingen 251 20
Vanggewas na mais 15 4
Overige voorwaarden 6 1
Vernietiging graszode 1 0
Totaal 273 25
  • uitrijdbepalingen
    Van de 251 inspecties op uitrijdbepalingen waren 20 niet akkoord. De meest voorkomende overtreding was het niet emissiearm uitrijden van mest. Deze overtreding kwam 19 keer voor. Bij de andere overtreding werden er meststoffen gebruikt in de gesloten periode.
  • vanggewas na mais
    Van de 15 inspecties waren 4 niet akkoord. Hierbij ging het 3 keer om het niet zaaien van vanggewas en 1 keer om het niet melden van hoofdgewas als vanggewas.
  • overige voorwaarden
    Bij de inspecties keken we naar diverse andere voorwaarden, zoals het bemesten van een perceel binnen 0,5 meter van oppervlaktewater (de bemestingsvrije zone). Van de inspecties was 1 niet akkoord.
  • vernietiging graszode
    Bij 1 inspectie keken we naar het verbod op het vernietigen van de graszode op grasland. Deze inspectie was akkoord.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Voor elke overtreding is een maatregel genomen conform het interventiebeleid. In totaal zijn er 25 sanctiemaatregelen genomen.

Vervolgacties en/of sanctiemaatregelen Aantal
Rapport van Bevindingen (Waterschap) 1
Proces-verbaal (OM) 10
Bestuurlijke strafbeschikking (combi-bon) 8
Schriftelijke waarschuwing 6
Totaal 25

Bij 1 overtreding ging het om te dicht (binnen 0,5 meter) bij de waterloop bemesten. Dit is een overtreding van de regels waar het waterschap het bevoegde gezag is. Deze overtreding melden wij bij het Waterschap.

Overtredingen van de bepalingen van het BGM vallen onder het strafrecht. Wij sturen dan een proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie (OM). We kunnen ook een combi-bon maken. Dan is er een verkorte procedure en geeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een boete.

Bepaalde voorschriften van het BGM zijn ook randvoorwaarden voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarom melden wij overtredingen van het BGM aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit betekent dat bedrijven die zich niet aan de regels houden, ook gekort kunnen worden op de subsidies die ze krijgen.

Wij melden het ook aan RVO als een derogatiedeelnemer in overtreding is voor het niet emissiearm uitrijden, de gesloten periode of het telen van een vanggewas na mais. Dit zijn voorwaarden voor de derogatievergunning.

Vervolgaanpak

Ook in 2023 houden wij toezicht op de gebruiksvoorschriften van het BGM.