NVWA: hygiëne ondermaats bij Rotterdams winkelcentrum

Op dinsdag 16 april is er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een grote controleactie uitgevoerd in een winkelcentrum in Rotterdam. In totaal zijn er 43 winkels en ondernemingen (horeca) gecontroleerd op hygiëne en plaagdierbestrijding. Daarbij zijn er 4 boetes uitgedeeld en kregen 19 horecaondernemingen een officiële waarschuwing. Er volgt een hercontrole bij de ondernemingen.

NVWA-medewerker inspecteert opbergruimte in horecakeuken
Beeld: ©NVWA

Uit eerdere inspecties door NVWA is gebleken dat het betreffende winkelcentrum te maken heeft met ongedierte. Dat was de aanleiding van deze grote controle. Tijdens de inspecties bleek dat bij 23 van de 43 gecontroleerde winkels en ondernemingen (horeca) de hygiëne niet op orde was. Zo waren de bedrijfsruimten, apparatuur, koelingen en afzuigkappen niet schoon. Ook troffen onze inspecteurs uitwerpselen van muizen in keukens aan. Vleeswaren en andere bederfelijke voedingsmiddelen werden onvoldoende gekoeld, en er was geen kennis over allergenen-informatie voor consumenten.

Overlast plaagdieren

In de afgelopen jaren heeft de NVWA vastgesteld dat de overlast van muizen en andere plaagdieren toeneemt. Ook brancheorganisaties merken dat dit probleem steeds groter wordt.

Muizen en ander ongedierte dragen allerlei bacteriën en ziektes met zich mee en verspreiden deze door middel van hun uitwerpselen. Deze horen dan ook niet thuis in keukens, restaurants of op andere plekken waar voedingsmiddelen worden bereid en verkocht. Meer informatie is te vinden op de pagina Muizen en andere plaagdieren bestrijden.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.