Informatie voor ontheemden met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland en voor personen waar het dier verblijft

(update 16 december 2022)

De EU heeft, vanwege de noodsituatie in Oekraïne, besloten om flexibel om te gaan met de invoereisen voor huisdieren. Deze versoepeling geldt alleen voor huisdieren die samen met hun oorspronkelijke eigenaar zijn gevlucht en vanuit Oekraïne en Rusland naar Europa reizen. Dat brengt wel risico's mee voor onze volksgezondheid. De dieren (met name een hond, kat of fret) kunnen de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid) bij zich dragen. Hou daarom uw dier in thuisquarantaine. Voor dieren die reizen zonder oorspronkelijke eigenaar, bijvoorbeeld dieren die reizen met handelaren, stichtingen en particulieren, gelden de reguliere quarantaineregels. Lees hieronder hoe we het risico kunnen verkleinen dat rabiës ons land binnenkomt.

Bezoek aan de dierenarts: belangrijk voor de volksgezondheid

  • Als het kan, neem dan vooraf contact met de NVWA op.
  • Ga na aankomst in Nederland zo snel mogelijk met uw hond / kat / fret naar een dierenarts. Deze dierenarts chipt, maakt een Europees paspoort aan en vaccineert uw huisdier tegen rabiës als dit nog niet is gedaan. Daarnaast doet de dierenarts 30 dagen na de vaccinatie een bloedtest (titerbepaling) om te bepalen of de vaccinatie tegen rabiës werkt. Maak daarom ook een vervolgafspraak bij een dierenarts, 30 dagen na vaccinatie.
  • Zorg dat het dier, tot de uitslag van de bloedtest goed is, in thuisquarantaine gehouden wordt.
  • Ook is het advies om tot 3 maanden na de goede uitslag op de bloedtest, het contact met andere mensen en dieren te beperken.
  • Is het door omstandigheden niet gelukt om de dierenarts te bezoeken? Doe dit alsnog!

Wij zorgen dat uw huisdier EU-waardig wordt, waardoor u ook verder binnen de Europese Unie kunt reizen. Hulpvoordierenuitoekraine.nl ondersteunt bij het betalen van de kosten voor bijvoorbeeld het chippen, aanmaken van een paspoort, de vaccinatie en de bloedtest. Deze kosten worden rechtstreeks aan de dierenarts vergoed. In deze eerste maanden kan een van de inspecteurs van de NVWA bij u langskomen voor controle en advies.

Hoe u zich vooraf kunt melden, hangt af van uw manier van reizen

Als het kan, neem dan vooraf contact met de NVWA op en geef zoveel mogelijk gegevens door van het dier (over onder andere de rabiësvaccinaties en chip), de reis en uw (verwachte) verblijfplaats in Nederland. Deze melding kan gedaan worden door de persoon die met de dieren reist en/of door de EU-lidstaat van waaruit deze persoon vertrekt.

  • Per wegtransport: Meld via dit vragenformulier wanneer een dier afkomstig uit Oekraïne of Rusland per wegtransport naar Nederland komt. Als u met de auto naar Nederland komt, gaat u naar uw (tijdelijke) verblijfplaats in Nederland en bent u verplicht om zo snel mogelijk een afspraak bij een dierenarts te maken. Zorg dat het dier geen contact heeft met andere dieren en mensen.
  • Per vliegtuig: Meld via aas@nvwa.nl wanneer een dier afkomstig uit Oekraïne of Rusland per vliegtuig naar Nederland komt. Als u per vliegtuig komt, kunt u zich bij aankomst melden bij de Douane, bij de rode uitgang 'iets om aan de geven'. Als het dier niet voldoet aan de EU-eisen, neemt de Douane contact op met een dierenarts van de NVWA. Die beoordeelt het risico en neemt zo nodig maatregelen om insleep van dierziekten te voorkomen. En gezien de situatie zal hier flexibel mee worden omgegaan.

Wat is de bloedtest?

Om te bepalen of de vaccinatie tegen rabiës werkt, wordt met een bloedtest de antistoffen tegen rabiës gemeten. Bij een gunstig resultaat weten we dat de vaccinatie werkt. Deze test kan op z'n vroegst 30 dagen na de rabiësvaccinatie gedaan worden. Er bestaat geen test om te kijken of het dier rabiës heeft. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

De ziekte is verraderlijk omdat het maanden kan duren voordat een dier ziek wordt nadat het besmet is geraakt. In deze periode kan het dier wel andere mensen en dieren besmetten, maar vertoont het geen verschijnselen. Daarom geldt volgens de normale invoereisen een wachttijd van 3 maanden in het land waar het dier vandaan komt na goed resultaat op de bloedtest. In deze uitzonderlijke situatie wordt hier voor deze huisdieren van ontheemden vanaf gezien.

N.B. voor Rusland is deze bloedtest niet nodig en duurt de thuisquarantaine tot 3 weken na de geldige rabiësvaccinatie.

 Let op: de vaccinatie is alleen geldig als het dier een chip had toen het gevaccineerd was. 

Wat is thuisquarantaine?

Thuisquarantaine van de dieren houdt in dat de dieren binnen gehouden worden. Honden mogen alleen aangelijnd en bij voorkeur gemuilkorfd worden uitgelaten. Gedurende deze periode mogen de dieren zowel in huis als, in geval van honden, op straat geen contact hebben met andere dieren en mensen. Bezoek aan de dierenarts is wel toegestaan.

Ook de eerste 3 maanden na een goed resultaat op de bloedtest is het belangrijk terughoudend te zijn in het contact en het gedrag van het dier goed in de gaten te houden voor mogelijke symptomen. Soms zijn er andere dieren in huis aanwezig waarmee vermijding van contact niet mogelijk is, bijvoorbeeld de huisdieren van gastgezinnen. Het is aan te raden om deze dieren (opnieuw) te vaccineren tegen rabiës.

In uitzonderlijke gevallen is het nodig dat het dier een periode in een officiële quarantaine moet, dat door de overheid is aangewezen. Dit is het geval als het risico als 'hoog' ingeschat wordt. Het dier wordt dan thuis opgehaald en de eigenaar wordt geïnformeerd over wat er daarna gaat gebeuren.