Export en import van paarden

Bij het importeren en exporteren van paarden zijn regels van kracht over de identiteit en herkomst van het dier, over diergezondheid, en over dierenwelzijn.

Export naar een EU-land of Noorwegen en Zwitserland

Als u met uw paard naar een EU-land gaat kunt u de digitale handleiding 'met uw paard naar het buitenland' doorlopen om te weten welke regels van kracht zijn.

Import vanuit een EU-land of Noorwegen en Zwitserland

Koopt u een paard in een EU-land dat u in Nederland wilt gaan houden?
Dan moet u contact opnemen met de lokale autoriteiten in het land van aankoop. Het paard moet door een officiële dierenarts gekeurd worden en voorzien worden van een gezondheidscertificaat. Het paard moet dan al een geldig paspoort hebben. Een nieuw Nederlands paspoort is dan niet nodig na aankomst in Nederland. U registreert het paspoort van het paard bij de betreffende paspoort uitgevende instantie in Nederland. De gegevens van het paard worden in de centrale databank geregistreerd. Dit doet u binnen 30 dagen nadat u het paard heeft ingevoerd.

Tijdelijk verblijf

Wilt u na een tijdelijk verblijf  (bijvoorbeeld na deelname wedstrijd of vakantie) in ander EU-land met een paard naar Nederland? Dan geldt de informatie op de pagina 'Met uw paard terug naar Nederland'.

Export naar landen buiten de EU

Gaat u met een of meerdere paarden naar een land buiten de EU (een zogenaamd 'derde land'), dan moet u meer weten over de exportprocedures voor paarden en paardachtigen, en de bijbehorende veterinaire eisen van het land waar u heen gaat.

Geen export van paarden naar Rusland

In bijlage XVIII van Verordening (EU) 2022/428 staan paarden als luxe-artikelen vermeld. De export van luxe-artikelen naar Rusland is verboden.

Import vanuit landen buiten de EU

Dieren die worden geïmporteerd vanuit landen buiten de EU, worden gecontroleerd aan de grens of aan de haven of luchthaven van binnenkomst. Via de internetapplicatie Import Veterinair Online (IVO) is te zien vanuit welke landen import op dit moment mogelijk is. De Douane en de NVWA bieden met deze applicatie de bedrijven snel inzicht óf import mogelijk is, en aan welke eisen de import van bepaalde dieren of producten moet voldoen.