Regelgeving wratziekte

Met ingang van 15 juli 2022 geldt nieuwe regelgeving voor wratziekte. Die is vastgelegd in Uitvoeringsverordening (EU) 2022/1195 en vervangt de EU bestrijdingsrichtlijn voor wratziekte 69/464/EEG.

De nieuwe EU-verordening bevat op hoofdlijnen veel dezelfde voorwaarden als de eerdere EU-bestrijdingsrichtlijn. Toch zijn er nieuwe en gewijzigde verplichtingen. Ook is de tekst van de verordening veel gedetailleerder dan de oude richtlijn.

Toezicht gaat gelden vanaf de teelt van 2023

Omdat het voor u als teler en voor ons onmogelijk is alle veranderingen meteen toe te passen, houden wij pas toezicht op de nieuwe of gewijzigde verplichtingen bij de teelt van 2023.

Meer informatie over de veranderingen vindt u de komende tijd op deze website en in onze berichten.

Achtergrond

De Verordening (EU) 2019/2072 bepaalt de quarantainestatus van de schimmel Synchytrium endobioticum, de veroorzaker van wratziekte.

In item 5 van bijlage VIII van Uitvoeringsbesluit EU/2019/2072 staan eisen die van toepassing zijn als u aardappelen wilt telen of verhandelen in de Europese Unie.

Als u poot- en consumptieaardappelen wilt verhandelen, moet u zorgen dat is voldaan aan de ‘communautaire eisen inzake de bestrijding van Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival', zie daarvoor Verordening (EU) 2019/2072. En ook voor de teelt van andere planten (voortkwekingsmateriaal) geldt dat de productieplaats vrij moet zijn van wratziekte.

Onderzoek

De Uitvoeringsverordening (EU) 2022/1195 beschrijft specifiek voor wratziekte wat EU-landen moeten doen om de situatie met betrekking tot deze schimmel vast te stellen. Denk hierbij aan uitvoeren van inspecties en (laboratorium)onderzoeken.

De verordening geeft ook aan welke maatregelen er genomen moeten worden als de schimmel bij een aardappelpartij vastgesteld is.

Besmette partijen

Partijen waarvan is aangetoond dat deze besmet zijn, moeten worden vernietigd. Daarnaast geldt een langdurige teeltverbod van aardappelen op percelen waar de besmette aardappelen hebben gegroeid. Daaromheen kan een buffer nodig zijn, waar u alleen resistente rassen mag telen.  

De EU-verordening geeft weer hoe de resistentie moet worden onderzocht. Tot slot stelt de verordening eisen aan het schoonmaken van machines die op een besmet verklaard perceel zijn gebruikt.

Nationale regelgeving

Nederland kent ook nationale regelgeving voor wratziekte. Gebieden waar teeltvoorschriften en/of beperkingen voor de teelt van aardappelen van toepassing zijn vielen voorheen onder de regelgeving (‘Teeltvoorschriften’) van het Productschap Akkerbouw. Sinds het opheffen van de productschappen is deze regelgeving opgenomen in de Regeling Plantgezondheid.

Op de pagina Teeltvoorschriften Akkerbouw en Tuinbouw – wratziekte vindt u het volledige dossier.

Export

Landen die aardappelen importeren uit Nederland eisen dat deze aardappelen vrij zijn van wratziekte. Wij geven hiervoor verklaringen af in de vorm van een fytosanitair certificaat, zie Export planten, groenten, fruit, plantaardige producten.