Sigarettenautomaat in uitgezonderde speciaalzaken

Heeft u een sigarettenautomaat (tabaksautomaat) in uw winkel én is uw winkel een uitgezonderde tabaksspeciaalzaak? Dan mogen uw klanten de automaat zelf bedienen.

Regels voor sigarettenautomaten in uitgezonderde speciaalzaken

Bij andere verkooppunten mogen klanten de sigarettenautomaat niet zelf bedienen. In een uitgezonderde speciaalzaak mag dat wel. 

Houd rekening met de leeftijdgrens

U mag geen rookwaren verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Zij mogen de tabaksautomaat dus ook niet gebruiken. Daarom moet de automaat in een uitgezonderde speciaalzaak aan de volgende eisen voldoen:

  • De automaat moet standaard vergrendeld zijn. De automaat kan ontgrendeld worden met een speciale munt: de age coin.
  • U mag een age coin alleen aan personen van 18 jaar en ouder geven. Zorg ervoor dat u de leeftijd kunt controleren. Zet bijvoorbeeld geen bakje met age coins op de automaat.
  • De automaat moet in het zicht van de eigenaar of het personeel staan. Zo voorkomt u dat jongeren alsnog sigaretten kunnen kopen. Want jongeren kunnen al een age coin bij zich hebben als ze de winkel binnenkomen.

Houd rekening met de regels voor presentatie en reclame

Voor uitgezonderde speciaalzaken gelden het uitstalverbod en reclameverbod niet volledig. Dat betekent dat u meer mogelijkheden heeft als u een sigarettenautomaat in uw zaak plaatst. Bijvoorbeeld: de sigarettenpakjes in de automaat mogen zichtbaar zijn. Ook mag u afbeeldingen van pakjes sigaretten op de automaat plaatsen. Houd hierbij wel rekening met de regels voor presentatie en reclame.