Vapes en e-sigaretten

Verkoopt u vapes (e-sigaretten) en e-liquids (navulvloeistoffen)? Of produceert of importeert u deze producten? Dan krijgt u met verschillende wetten en regels te maken. Deze zijn er om de gezondheid en veiligheid van consumenten te beschermen. De NVWA controleert of u zich aan de wettelijke regels houdt.

Regels bij productie van vapes

Maakt uw bedrijf vapes of e-liquids? Dan moet u er zelf op letten dat uw producten aan de wettelijke eisen voldoen. Vapes en e-liquids mogen bijvoorbeeld niet te veel nicotine bevatten, en ook geen smaakje hebben. Er zijn ook regels voor de verpakking. Daar moet bijvoorbeeld een gezondheidswaarschuwing in het Nederlands op staan.

Lees de informatie voor producenten.

Regels bij import van vapes

Importeert u vapes of e-liquids van buiten Nederland? En verkoopt u ze hier weer door? Dan wordt u gezien als importeur en gelden voor u dezelfde regels als voor de producent. U moet ervoor zorgen dat de producten veilig zijn en aan de wettelijke eisen voldoen.

Lees de informatie voor importeurs.

Regels bij verkoop van vapes

Heeft u een winkel met vapes en e-liquids? Bij de verkoop van vapes en e-liquids gelden dezelfde regels als bij de verkoop van tabak en rookwaren. U mag vapes bijvoorbeeld niet verkopen aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Houd ook rekening met het reclameverbod en het uitstalverbod.

Als verkoper moet u er ook op letten dat een product aan de wettelijke eisen voldoet. Bijvoorbeeld of er een Nederlandstalige gezondheidswaarschuwing op staat en het product niet te veel nicotine bevat.

Lees de informatie voor verkopers.

Smaakjesverbod voor vapes en e-liquids

Vapes en e-liquids mogen geen smaakje meer hebben. Smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta en mojito zijn dus niet meer toegestaan. De producten mogen nog wel naar tabak smaken. 

Kijk wat dit verbod betekent voor verkopers.

Informatie voor consumenten

Net als gewone sigaretten zijn elektronische sigaretten (vapes) schadelijk voor de gezondheid. Binnen de EU zijn wetten en regels opgesteld om de gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken. Lees waar u zelf op kunt letten als u vapes wilt kopen, en wat wij voor u kunnen doen.

Zo houden wij toezicht

De NVWA controleert of bedrijven zich aan de wettelijke regels voor vapes en e-liquids houden, zoals de regels in de Tabaks- en rookwarenwet. Dit doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door inspecties te doen bij bedrijven. Ook reageren we op meldingen van consumenten en bedrijven.

Bij overtredingen kunnen we een boete of andere maatregel opleggen. Dit doen we volgens ons interventiebeleid.