Vervoersverbod bij vogelgriep

Bij een uitbraak van vogelgriep kan de overheid een vervoersverbod opleggen. Rondom het besmette pluimveebedrijf gelden dan beperkingen voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. 

Is er momenteel een vervoersverbod vanwege vogelgriep?

Een vervoersverbod geldt voor commerciële pluimveehouders én voor hobbyhouders. Wilt u weten of er vogelgriep heerst bij u in de buurt? En of er vervoersmaatregelen van kracht zijn? De actuele vervoersverboden vindt u in de Dierziektenviewer van RVO. Als u uw postcode invoert, krijgt u informatie over uw regio.

Op rijksoverheid.nl leest u meer over vervoersverboden en andere actuele maatregelen. Op dezelfde website vindt u het beleidsdraaiboek aviaire influenza. Hierin staat hoe wordt bepaald hoe ver het vervoersverbod reikt.

De NVWA ziet erop toe dat bedrijven zich aan het vervoersverbod houden. We controleren hierbij niet alleen pluimveebedrijven maar ook transport- en vervoerbedrijven.

Hygiëneprotocollen

Voor vervoerders gelden tijdens een uitbraak ook zogeheten hygiëneprotocollen. Hierin staan tijdelijke maatregelen, zoals over het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen.