Doden van herten buiten het slachthuis

Houdt u herten (gekweekt wild)? U mag deze dieren zelf doden voor eigen consumptie of om ze af te voeren voor destructie. Laat de dieren hierbij niet onnodig lijden. Welke dodingsmethoden zijn toegestaan? En wat zijn de voorwaarden om deze te mogen toepassen?

Onnodig lijden voorkomen

Bij het doden moet het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard. De persoon die het dier doodt, moet aantoonbare kennis en vaardigheden bezitten om het doden humaan en doeltreffend uit te voeren.

Bedwelmen voor het doden

U moet herten eerst bedwelmen (bewusteloos maken) voordat u ze doodt. Dit kan met een schietmasker. Bedwelming zorgt ervoor dat het dier niet onnodig pijn lijdt. De persoon die het schietmasker gebruikt, moet een vergunning van de politie hebben voor de munitie.

Verdoven op afstand

Herten worden soms ook op op afstand verdoofd met een verdovingsmiddel via een verdovingsgeweer. Dit gebeurt vooral als een dier ontsnapt is of als er een medische ingreep nodig is, en niet om het dier daarna te doden. Door de verdoving is het vlees namelijk niet meer geschikt voor consumptie.

Let op het volgende bij verdoving op afstand:

  • Een dierenarts moet toezicht houden op de verdoving en het verdovingsmiddel.
  • De persoon die het verdovingsgeweer gebruikt, moet een vergunning van de politie hebben voor het geweer.

Welke methoden zijn toegestaan om een hert te doden?

Nadat u het hert heeft bedwelmd met een schietmasker moet u het zo snel mogelijk doden. Dit mag via een halssnede of via pithing.

  • Bij een halssnede snijdt u de slagaders in de hals door. Deze methode heet ook wel verbloeding.
  • Pithing is beschadiging van het weefsel van het centrale zenuwstelsel en het ruggenmerg met een lang en staafvormig instrument. Dit brengt u in via de schedelholte. Pithing is niet toegestaan als u het dier verder gaat slachten en consumeren.

Kijk voor meer informatie over halssnede (verbloeding) en pithing op de pagina Doden van dieren op de veehouderij. Zie ook de uitgebreide informatie op de (Engelstalige) website van de Humane Slaughter Association (HSA).

Een hert doden met een geweerschot

Kweekt u herten voor de vleesproductie? Dan mag u een hert ook doden met een geweerschot. Dit is niet toegestaan bij herten of andere dieren die hobbymatig worden gehouden.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Het dier moet met een kopschot gedood worden. Een bladschot (een schot tussen de schouderbladen, richting het hart of longen) mag alleen in noodsituaties waarbij dier en/of mens ernstig gevaar lopen, bijvoorbeeld bij een ongeval op de openbare weg.
  • De persoon die het vuurwapen gebruikt, moet hiervoor een verlof van de politie hebben. Dit heet een verlof voor het doden met een geweerschot van grofwild dat voor de vleesproductie is gekweekt.
  • De politie verleent geen verloven aan particulieren die herten als hobby houden. Als hobbyhouder mag u deze methode niet gebruiken.
  • U hoeft het dier niet eerst te bedwelmen of verdoven. Het geweerschot is gelijk de bedwelming en dodingsmethode.

Wat moet ik met het dode hert doen?

Afvoeren voor destructie

Dode herten kunt u laten afvoeren voor destructie.

Slachten voor consumptie

Heeft u het hert gedood voor het vlees? Dan mag u dit vlees alleen gebruiken voor eigen huishoudelijke consumptie. U mag het niet verkopen of weggeven.

Herten naar het slachthuis brengen

Wilt u een levend hert (gekweekt wild) niet zelf doden, maar naar een slachthuis brengen? Dan moet het dier gewend zijn aan mensen. Ook moet het dier eraan gewend zijn om te verblijven in een beperkte ruimte. Anders veroorzaakt het vervoer onnodige stress bij het hert.

Is het niet mogelijk om het dier levend te vervoeren? Onder bepaalde voorwaarden mag u het hert op uw locatie bedwelmen en doden met een halssnede (zie hierboven). Het dode dier brengt u daarna voor verdere verwerking naar het slachthuis. Hierbij gelden onder meer deze voorwaarden:

  • U mag alleen gezonde dieren op deze manier doden en afvoeren.
  • Het dier moet van tevoren gekeurd worden door een dierenarts van de NVWA (Officiële Dierenarts). Deze keuring heet ante mortem-keuring of AM-keuring. De keuring moet worden aangevraagd door het slachthuis waar u het dode dier naartoe brengt. Van de dierenarts krijgt u een certificaat dat u mee moet nemen naar het slachthuis. De dierenarts kan u vertellen aan welke voorwaarden u nog meer moet voldoen.

Waar staat dit in de wet?

Voor herten die als hobbydier worden gehouden gelden de regels in het Besluit houders van dieren (zie hoofdstuk 1, paragraaf 3).

Voor herten die voor de productie van vlees worden gehouden gelden de regels in de Verordening (EG) nr. 1099/2009. In bijlage I van deze verordening vindt u meer toegestane dodingsmethodes.