Advies van BuRO over invulling Nationaal Plan Residuen. Deel 4: aanvullend advies over residuen in aquacultuur, gehouden wild, konijn en honing

Maak gebruik van een risicogerichte keuze van diergeneesmiddelen binnen het Nationaal Plan Residuen (NPR). Dit adviseert Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA aan de inspecteur-generaal van de NVWA.

Wat is Nationaal Plan Residuen (NPR)?

Levende dieren en dierlijke producten kunnen stoffen of residuen daarvan bevatten die gevaarlijk zijn voor de voedselveiligheid. Een voorbeeld daarvan zijn antibiotica. In het Nationaal Plan Residuen geeft de NVWA onder andere aan hoe zij haar toezicht op deze stoffen invult.

Adviezen van BuRO

Samen met de BuRO-adviezen uit 2019, 2020 en 2022 over de invulling van het Nationaal Plan Residuen geeft het huidige advies een compleet overzicht van de classificatie van alle stoffen die horen bij de stofgroepen die zijn opgenomen in Verordening (EU) 2017/625 in combinatie met alle dieren en/of dierlijke producten.

Adviezen in deel 4

In deel 4 gaat het om stoffen in aquacultuur, gehouden wild, konijn en honing. Deze dieren of dierlijke producten zijn in voorgaande adviezen niet aan bod gekomen. Dit zijn de adviezen uit deel 4:

  1. Gebruik de classificatie van de combinatie van de chemische stof en het dier of dierlijk product zoals vermeld in dit advies voor een risicogerichte stofkeuze bij de inrichting van het NPR. Geef hierbij speciale aandacht aan de geïmporteerde producten.
  2. Evalueer regelmatig, bijvoorbeeld iedere 3 jaar, zowel de samenstelling van de lijst met stoffen als de classificatie van de stofdiercombinatie en/of de stof-dierlijkproductcombinatie.
  3. Zet in op het maken van structurele afspraken met FIDIN en SDA op het gebied van data-uitwisseling.

Aanleiding advies

Het Nationaal Plan Residuen (NPR) is de uitwerking van de Officiële Controleverordening (EU) 2017/625. Deze nieuwe verordening verplicht de EU-lidstaten welke stofgroepen ze in hun jaarlijkse monitoring van dierlijke producten moeten opnemen. Daarnaast biedt de verordening ruimte tot risico-gebaseerde controles. Daarmee vormt het NPR een belangrijke pijler voor het vrije verkeer van dierlijke producten binnen de EU en voor de export van dierlijke producten buiten de EU.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van Verordening (EU) 2017/625 heeft de werkgroep Nationaal Plan Residuen van de NVWA advies gevraagd aan BuRO. De werkgroep vroeg BuRO hoe het NPR risicogericht kan worden (her)ingericht. De centrale vraag daarbij was: ‘Op welke stoffen of residuen zou de NVWA vooral moeten controleren om de risico’s voor de volksgezondheid te beperken?’.