NVWA voert controles uit voor een voedselveilige Koningsdag: 49 waarschuwingen en 6 boeterapporten

Gisteren, op Koningsdag, gingen 20 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad om inspecties uit te voeren op vrijmarkten en oranjefeesten. Verspreid over het land zijn er 89 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral standhouders van de horeca gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 6 keer een boeterapport op; 49 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

NVWA inspecteur controleert temperatuur hamburgers
Beeld: ©NVWA

Voedselveiligheid

Veel mensen verkopen eten en drinken op Koningsdag. Het is wel belangrijk dat iedereen die etenswaren verkoopt dit op de juiste manier doet. De inspecteurs controleren of de verkopers zich houden aan hygiëneregels. Straatverkopers gingen de fout in met het niet op een goede temperatuur houden van het aangeboden voedsel. Verder werd vaak onvoldoende informatie gegeven aan consumenten over aanwezige allergenen in de aangeboden voedingswaren.

Hygiëne

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze bijvoorbeeld of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1.050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).