NVWA-IOD houdt verkoper van producten met beschermde planten en dieren aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 12 februari een handelaar in traditionele Chinese medicijnen (TCM) aangehouden. De man uit Zuid-Holland wordt ervan verdacht TCM te verkopen waarin beschermde planten en dieren zijn verwerkt. Rechercheurs hebben zijn bedrijf en woning doorzocht. Daarbij hebben zij 44 dozen met (grondstoffen voor) vermoedelijk illegale TCM in beslag genomen. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het onderzoek loopt nog.

NVWA-IOD inspecteur doorzoekt stapel kartonnen dozen
Beeld: ©NVWA

TCM zijn producten die in de traditionele Chinese geneeskunde worden gebruikt voor allerlei medische aandoeningen. Het zijn meestal geen echte geneesmiddelen, maar voedingssupplementen. Hoewel de meeste TCM bestaan uit een kruidenmix van legale ingrediƫnten, worden er soms ook beschermde planten en dieren in verwerkt. Dat is alleen toegestaan als deze ingrediƫnten aantoonbaar legaal zijn verkregen. Via natuurbeschermingsorganisatie Earth League International had de NVWA-IOD informatie gekregen dat de verdachte mogelijk betrokken was bij internationale handel in illegale producten.

Illegale producten

De NVWA-IOD startte daarop een strafrechtelijk onderzoek. Daaruit bleek dat de verdachte verschillende illegale TCM aanbood waarin onder meer schubben van de pangolin (schubdier) en hoorn van de neushoorn waren verwerkt. Bij de doorzoeking van een bedrijfspand en de woning van de verdachte troffen rechercheurs deze producten niet aan. Wel hebben zij onder meer een grote hoeveelheid wortels van de streng beschermde plant Saussurea Costus in beslag genomen. Daarnaast vonden de rechercheurs een hoeveelheid poeder van de efedraplant. Deze plant bevat de stof efedrine en de vrije verkoop ervan is verboden in Nederland.

Word geen onderdeel van illegale handel

Welke dieren en planten beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kan er nationaal strengere wetgeving gelden. De NVWA adviseert om wet- en regelgeving te raadplegen voor het verkopen of aanschaffen van een dier of plant en niet tot aankoop over te gaan als de verkoper niet de vereiste documenten kan overleggen. Dat voorkomt ongewilde betrokkenheid bij de illegale handel in dieren en planten. Meer informatie over de handel in beschermde dieren en planten en het aanvragen van CITES-documenten is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).