NVWA waarschuwt voor afslankmiddel Sulami

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten het kruidenpreparaat Sulami niet te gebruiken. Het kruidenpreparaat bevat naast kruiden ook een geneesmiddel voor behandeling van overgewicht en een plasmiddel dat ervoor zorgt dat je overtollig vocht kwijtraakt. Deze middelen zijn illegaal toegevoegd en worden niet vermeld op de verpakking. De NVWA heeft de verkopers opgedragen om de verkoop direct te staken. Ook moeten zij klanten die het product al hebben gekocht waarschuwen het niet meer te gebruiken. Daarnaast heeft de NVWA Marktplaats verzocht om met spoed advertenties te verwijderen.

Susut Alami Sulami
Beeld: ©NVWA

Sulami is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat volgens het etiket meerdere kruiden bevat. In Nederland is het middel te koop via webshops. Het wordt aangeprezen als een natuurlijk kruidenproduct voor gewichtsverlies.

Onderzoek

Onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb wees uit dat Sulami ook sibutramine en canrenone bevat. Het is verboden om deze farmacologisch actieve stoffen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Mensen die Sulami gebruiken kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen van deze stoffen binnenkrijgen, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Ook wanneer Sulami tegelijkertijd met andere medicijnen wordt ingenomen, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. De NVWA neemt de bevindingen van Lareb daarom uit voorzorg over.

Consumenten

De NVWA adviseert consumenten om Sulami niet te kopen en, als zij het al in huis hebben, niet te gebruiken. Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. Mocht je het product gebruikt hebben en bijwerkingen ervaren, raadpleeg dan een arts.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.