NVWA: cameratoezicht slachthuizen genomineerd voor 'Innovatieprijs Toezicht 2022'

De pilot cameratoezicht in slachthuizen voor dierenwelzijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is één van de vijf genomineerden voor de 'Innovatieprijs Toezicht 2022'. De vakjury maakt 16 juni op het Toezichtfestival de winnaar bekend. Daarnaast is er een publieksprijs, waarbij stemmen de doorslag geven.

Stemmen kan hier

NVWA-projectleider Arco Verburg is trots: 'Uit de nominatie blijkt waardering voor het NVWA, de aandacht voor dierenwelzijn en het feit dat cameratoezicht in de praktijk werkt en een zichtbare bijdrage levert aan dierenwelzijn.'

Cameratoezicht in slachthuis
Beeld: ©NVWA

Extra paar ogen

De maatschappij en NVWA vinden dierenwelzijn belangrijk en willen beter weten wat er in de praktijk van het slachthuis gebeurt. Cameratoezicht in slachthuizen werkt hierbij als een extra paar ogen, altijd naast het fysieke en risicogerichte toezicht. Zo zijn beelden terug te kijken, bijvoorbeeld 's morgens vroeg van het lossen van dieren, als een inspecteur nog niet aanwezig is.

Aan dit project doen - op vrijwillige basis - de 90 grootste pluimvee- en roodvleesslachterijen mee. Bij de opnames komen looproutes, bedwelming en ook de slacht in beeld. Verburg: 'De camerabeelden helpen om onregelmatigheden in beeld te krijgen. En het slachthuis dan aan te sporen het beter te doen: waar nodig door een stevig gesprek, een waarschuwing of een boete.'

75 keer hogere pakkans

Het merendeel (86%) van de NVWA-toezichthouders vindt cameratoezicht waardevol, zo bleek begin vorig jaar al uit een peiling; een klein deel had toen nog twijfels. Het is echt van meerwaarde gebleken om te kunnen zien wat er gebeurt als de dierenarts niet aanwezig is: de pakkans bij een camera-inspectie is veel hoger (tot wel 75 keer) dan bij een inspectie die een dierenarts fysiek uitvoert.

Volgens Arco Verburg is de nominatie een waardering voor het werk van al die collega's die met hun kennis en kunde cameratoezicht als nieuwe manier van toezicht in slachthuizen met elkaar werkend hebben gekregen. Eens? Stem dan hier op de nominatie NVWA-cameratoezicht slachthuizen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).