NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen met tips voor bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Supplementen zijn bedoeld als een aanvulling op de dagelijkse voeding en moeten veilig zijn. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.

Voedingssupplementen
Beeld: ©NVWA

Het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, Verrijkte levensmiddelen en Kruidenpreparaten gaat vooral over wettelijke eisen die gelden voor ingrediënten of stoffen die in producten mogen zitten. Verschillende stakeholders zoals brancheverenigingen en hebben input geleverd voor het handboek.

Tips voor fabrikanten

Het handboek bevat allerlei tips en uitleg van regels. Denk hierbij aan de maximale dagdosering vitamine B6 die in voedingssupplementen aanwezig mag zijn. Of aan de recente wettelijke regulering van de maximale hoeveelheid monacolinen (natuurlijke cholesterolremmers) in voedingssupplementen. De NVWA geeft fabrikanten ook nog als tip mee om goed te controleren of hun product wel een voedingssupplement of kruidenpreparaat is. Als er namelijk al een geneesmiddel is geregistreerd met een soortgelijke samenstelling, dan is de kans aanwezig dat zo’n product onder de definitie van geneesmiddel valt. En dan mag het product niet worden verkocht.

Handhaving NVWA

In het handboek wordt aandacht besteed aan de handhaving door de NVWA en het geldende interventiebeleid. Ook worden de algemene Nederlandse en Europese regels voor voedingssupplementen, kruidenpreparaten en verrijkte levensmiddelen (producten waar vitamines of mineralen aan zijn toegevoegd) beschreven en toegelicht.

Meerdere handboeken

Als zogenaamde ‘nieuwe ingrediënten’ worden gebruikt in voedingssupplementen, dan moeten deze eerst op EU-niveau worden goedgekeurd, voordat zij op de markt mogen worden gebracht. Ingrediënten zijn ‘nieuw’ als zij vóór mei 1997 niet in significante mate als levensmiddelen of in levensmiddelen op de markt waren in de Europese Unie en geconsumeerd. Zie voor meer informatie ons handboek over nieuwe voedingsmiddelen.

Bij voedingssupplementen, kruidenpreparaten en verrijkte levensmiddelen worden ook vaak claims gebruikt. Claims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie en zeggen iets over de eigenschappen van het product, zoals de relatie met de gezondheid. Claims mogen nooit misleidend zijn. Zie voor meer informatie ons handboek over claims.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).