NVWA-IOD houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan

De NVWA-IOD heeft in samenwerking met de politie op donderdag 13 oktober in Zuid-Holland een 36-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in illegale afslankpillen. Vermoedelijk verkoopt hij online pillen met dezelfde ingrediënten als het middel Iomax. Dat is een in Nederland verboden geneesmiddel. De pillen bevatten amfetamine en kunnen zeer ernstige bijwerkingen hebben. Zo kreeg een Nederlandse vrouw een hersenbloeding na het gebruiken van Iomax.

Afslankpillen in enveloppe
Beeld: ©NVWA

De NVWA ontving onlangs verschillende meldingen van gebruikers die gezondheidsproblemen kregen na het innemen van de afslankpillen. Sommigen belandden daardoor in het ziekenhuis. Zij hadden de pillen via facebook gekocht. Strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket leidde naar de verdachte. De man is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Niet gebruiken

De NVWA adviseert dringend om afslankpillen als Iomax niet te kopen en niet te gebruiken, omdat ze onveilig zijn. Uit onderzoek blijkt dat de pillen van de verdachte amfetamine bevatten. Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan.

Meld verkopers

Afslankpillen zoals Iomax zijn niet in de winkel te koop, maar alleen online verkrijgbaar. De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze pillen hebben gekocht. Zo kan de NVWA gericht optreden en consumenten beschermen. Melden kan via het Klantcontactcentrum. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).