Actie tegen wildlife crime: tientallen illegaal ingevoerde dieren en producten van dieren en planten in beslag genomen

De NVWA, Politie en de Douane hebben in oktober van dit jaar 5 kilo vlees van de grote kroonslak, ruim 4 kilo vlees van Pecaris (navelzwijn), 30 levende dieren zoals papegaaien, zangvogels, slangen, een vogelspin en schildpadden, pleisters met als ingrediënt zeepaardjes, beelden van ivoor, horlogebandjes van krokodillenleer, thee en koffie met beschermde planten en tientallen andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De Nederlandse inzet is onderdeel van de jaarlijkse internationale operation Thunder, die zich richt op de aanpak van wildlife crime. Wereldwijd doen ruim 100 landen mee aan operation Thunder, gecoördineerd door Interpol.

Alert bij aankoop

Uit de Nederlandse deelname dit jaar aan operation Thunder blijkt dat veel consumenten niet weten dat ze illegale producten bezitten. Ze hebben zich niet verdiept in regels over het kopen en meenemen van beschermde dieren of planten of producten daarvan. Consumenten weten daarnaast vaak ook niet dat ze producten hebben van dieren of planten die beschermd zijn. 'Pas daarom altijd op als u dierlijke of plantaardige producten uit het buitenland meeneemt of online bestelt', zegt Jamie Bouhuys van de NVWA. 'Dat een bepaald product in het land van herkomst te koop is, wil niet zeggen dat het op een legale manier verkregen is en het zo maar meegenomen of geïmporteerd kan worden. Het is vaak ook erg lastig om aan een product te zien dat er beschermde dieren of planten in zijn verwerkt'. Mensen worden zo, vaak onbedoeld, onderdeel van de illegale handel in dieren en planten.

Ben daarom alert bij het kopen van dierlijke of plantaardige producten in het buitenland en online. Koop niet zomaar iets. Het zouden namelijk beschermde dieren of planten kunnen zijn. Doe eerst onderzoek en raadpleeg bijvoorbeeld de website van RVO of maak gebruik van de reisapp van de Douane. Daarbij is het belangrijk als u in het buitenland bent te checken of er geen aanvullende nationale regels gelden. Vraag de juiste vergunningen aan om het product uit of in te mogen voeren. Deze vergunningen zijn nodig om met zekerheid vast te stellen dat het niet om illegale handel gaat. Tot slot: meld (vermoedens van) misstanden. Dit kan bij de NVWA ,de politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo helpt u mee met het terugdringen van deze vorm van criminaliteit en het beschermen van dieren en planten in de natuur.

Risico's en aanpak wildlife crime

De illegale handel in beschermde plant- en diersoorten of producten ervan vormt een serieuze bedreiging voor de wereldwijde biodiversiteit. Dieren en planten worden illegaal in het wild gevangen of geplukt en levend, dood of verwerkt in producten naar landen over de hele wereld gesmokkeld. Bovendien is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de import van planten- en dierziektes. Illegaal in het wild gevangen vogels kunnen bijvoorbeeld vogelgriep met zich meebrengen. Ook kan het illegaal importeren van vlees van in het wild gevangen dieren behoorlijke risico’s met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid.

Welke dieren en planten internationaal beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kunnen er ook extra nationale beschermingsregels gelden. Naast de legale handel is er ook een grote illegale markt. Met deze vorm van criminaliteit is internationaal veel geld gemoeid. Wildlife crime gaat vaak gepaard met fraude, corruptie, bedreiging en geweld.

De NVWA, Politie en de Douane werken bij de aanpak van wildlife crime nauw samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze organisaties bestrijden gezamenlijk wildlife crime het hele jaar door. Overtredingen worden via het bestuursrecht of strafrecht aangepakt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.