NVWA neemt 281 vogels in beslag bij handelaren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in maart in totaal 281 vogels in beslag genomen bij twee handelaren in de provincie Noord-Brabant en bij een verkoper op de vogelmarkt in Hardenberg. Bij één van de Brabantse handelaren hadden inspecteurs ernstige twijfels over de herkomst van 170 vogels. Bij de andere Brabantse handelaar troffen inspecteurs 109 geleewiekte watervogels aan. In Hardenberg vonden inspecteurs bij een verkoper twee putters met gemanipuleerde pootringen. Alle vogels zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang.

Papegaai achter tralies
Beeld: ©NVWA

Inspecteurs deden een controle bij een handelaar, omdat hij adverteerde met geleewiekte watervogels. Leewieken is het amputeren van een deel van de vleugel, zodat de vogels nooit meer kunnen vliegen. Deze ingreep is verboden in Nederland. Het is ook niet toegestaan om geleewiekte vogels te verhandelen. Inspecteurs hebben daarom 109 eenden in beslag genomen. Tegen de handelaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Op een ander bedrijf troffen inspecteurs 170 vogels aan waarvan de herkomst niet duidelijk is. De handelaar kon die ook niet duidelijk maken aan de hand van zijn administratie. Daarnaast droegen sommige vogels een te grote of gemanipuleerde pootring. De vogels zijn daarom in beslag genomen. De NVWA doet nader onderzoek naar de herkomst van de dieren.

Actieweek

De hele maand maart was er extra aandacht voor vogelhandel in Nederland. Daarbij werkte de NVWA samen met de politie en Europol. Zo is er informatie uitgewisseld en hebben NVWA, politie,  Europol en Landschap Overijssel op zaterdag 23 maart gezamenlijk gecontroleerd op de vogelmarkt in Hardenberg. Daarbij heeft de NVWA 2 putters in beslag genomen, omdat de verplichte pootringen gemanipuleerd waren. De politie heeft een aantal auto’s gecontroleerd waarin vogels werden vervoerd. Na overleg met de NVWA konden de bestuurders hun weg vervolgen.

In bewaring

Op het terrein van een handelaar stond een busje met Portugees kenteken. In de laadruimte van het busje zaten 284 vogels, afkomstig van verschillende handelaren in Nederland. De bestuurder wilde de dieren naar Portugal brengen. Het is niet toegestaan om vogels van verschillende adressen te verzamelen. Daarnaast was het transport niet aangemeld in TRACES, een systeem waarin de internationale handel in dieren wordt geregistreerd. Er waren ook geen officiële gezondheidsverklaringen afgegeven voor de vogels. Dat is verplicht als de dieren worden verhandeld naar een ander land. De NVWA heeft de vogels daarom in bewaring genomen en in quarantaine geplaatst.

Illegale vogelhandel

Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Door de manier waarop ze worden gevangen en vervoerd sterven veel vogels. Illegale handel in vogels is een gevaar voor de biodiversiteit en brengt vaak dierenleed met zich mee. Daarom pakt de overheid deze illegale handel aan.

De NVWA roept op om vermoedens van illegale vogelhandel te melden. Dat kan ook anoniem via het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD.

We hebben in maart in totaal 281 vogels in beslag genomen bij verschillende handelaren. Het merendeel, zo'n 170 vogels, bij een handelaar in Brabant. We hebben ernstige twijfels bij de herkomst van die dieren en uit de administratie blijkt ook niet waar ze vandaan komen.

Sommige vogels hadden een verkeerde pootring om. Dat zagen we trouwens ook bij twee puttertjes op een vogelmarkt. En ook die hebben we in beslag genomen. We hebben de hele maand extra aandacht gehad voor vogelhandel en we hebben samengewerkt met de politie en Europol.
Dat doen we omdat er een levendige handel is in vogels, ook internationaal. En helaas voor een deel ook illegale handel. En dat is schadelijk voor de natuur. Daarom pakken we dat aan.

Heb jij nou vermoedens van illegale handel in vogels? Meld dat dan bij ons. Dan kunnen we onderzoek doen.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.