Bruinrot is een plantziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia. Deze bacterie kan overleven in oppervlaktewater. Gewassen kunnen besmet raken door beregening met dit water.
Ralstonia solanacearum komt al decennia voor in Nederland en vormt vooral een risico voor aardappel en tomaat. Sinds 2016 komt in een klein aantal gebieden ook Ralstonia pseudosolanacearum voor. Deze bacterie vormt voor veel meer plantensoorten een bedreiging.
Wat is bruinrot?
Lees meer over deze quarantaine-ziekte en de verschillende Ralstonia-bacteriƫn.
Hoe herken ik bruinrot?
Lees over de symptomen van bruinrot.
Regelgeving bruinrot
Bruinrot is een quarantaine-ziekte. Daarom gelden er strenge maatregelen om deze ziekte te weren en te bestrijden.
Vermoedt u dat uw planten besmet zijn met bruinrot? Meld dit bij de NVWA. Dit is verplicht. Meld symptomen van bruinrot direct via info@nvwa.nl.
Verbod op gebruik van oppervlaktewater
Om besmetting met bruinrot te voorkomen geldt in sommige gebieden een verbod op het gebruik van oppervlaktewater bij de teelt van aardappel en tomaat. Lees wat het beregeningsverbod inhoudt en onder welke voorwaarden toch water gebruikt mag worden.
Gebieden met een beregeningsverbod voor aardappel en tomaat
Aanvullend advies voor andere gewassen
Komt er Ralstonia pseudosolanacearum voor in een gebied? Dan is het beter om ook geen oppervlaktewater te gebruiken bij de teelt van andere gewassen die gevoelig zijn voor deze bacterie. Lees in welke gebieden dit advies geldt.
Maatregelen bij bruinrot in aardappelen
Wordt er bruinrot aangetroffen in uw aardappelteelt? Dan nemen we maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder kan verspreiden en nog meer schade kan aanrichten. Lees wat er gebeurt als we bruinrot aantreffen op uw bedrijf.
Maatregelen bij bruinrot in snijbloemen
Enkele jaren geleden was er een vondst van bruinrot in rozen. Er zijn toen doeltreffende maatregelen genomen tegen de Ralstonia pseudosolanacearum die dit veroorzaakte. Maar er is een risico op een nieuwe vondst.