Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een levensgevaarlijke infectieziekte. Dieren én mensen kunnen de ziekte krijgen door een beet, krab of lik van een besmet dier. Zonder snelle behandeling is de ziekte dodelijk. In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. In Oost-Europa en buiten Europa ook bij andere dieren, bijvoorbeeld bij honden, katten, vossen en dassen.

Meld dier met rabiës bij NVWA

Vermoedt u dat een dier hondsdolheid heeft? Meld dit dan direct bij ons, via het Landelijk meldpunt dierziekten via 045 - 546 31 88. Dit is wettelijk verplicht

Omdat de dierziekte zo besmettelijk en gevaarlijk is, willen we voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden in Nederland. Daarom bestrijden wij rabiës. We nemen direct maatregelen als een dier mogelijk besmet is.

Hoe herken ik rabiës?

Bij dieren herkent u rabiës aan agressie of plotseling veranderend gedrag. Agressieve dieren proberen te bijten en krabben. Andere symptomen zijn spierkrampen en kwijlen.

Kijk voor ziekteverschijnselen bij mensen op de website van het RIVM.

Hoe voorkom ik dat ik besmet raak met rabiës?

Laat u niet bijten, krabben of likken door een dier dat mogelijk besmet is met rabiës. Het virus zit in het speeksel van het dier. Vermijd ook altijd direct contact met vleermuizen.

Hoe groot is het risico op besmetting?

In Nederland is weinig kans op besmetting. Rabiës komt eigenlijk alleen voor bij vleermuizen. Vleermuizenhondsdolheid is niet zo besmettelijk, maar wel gevaarlijk. Vermijd daarom direct contact met vleermuizen. Heeft u een dode vleermuis gevonden? Raak het dier dan niet aan.

In het buitenland loopt u meer risico. In Oost-Europa bijvoorbeeld komt rabiës voor bij wilde dieren als vossen en dassen. En in populaire vakantielanden als Marokko en Turkije ook bij zwerfdieren, zoals honden en katten. Vermijd contact met dieren in landen waar rabiës voorkomt. Raak geen wilde of loslopende dieren aan. 

Neem ook niet zomaar honden, katten of andere dieren uit het buitenland mee. Hier zijn niet voor niets strenge regels voor. Een rabiës-vaccinatie is verplicht wanneer u met dieren van en naar Nederland reist. En voor sommige landen is een bloedtest verplicht. Dus ook als u uw hond of kat meeneemt op vakantie. 

Is rabiës te genezen?

Is een mens of dier besmet met rabiës en zijn er al ziekteverschijnselen? Dan is genezing niet meer mogelijk. Het mens of het dier komt te overlijden. Zijn er nog geen symptomen? Dan is nog wel een behandeling mogelijk. Neem daarom direct contact op met een arts als u risico heeft gelopen. 

Kan ik me laten vaccineren tegen rabiës?

Er bestaat een vaccin tegen rabiës. Het advies is om u alleen te laten vaccineren als u veel risico loopt, bijvoorbeeld als u in het buitenland gaat werken met wilde dieren of zwerfdieren. Ook na vaccinatie heeft u behandeling nodig als u gebeten of gekrabd bent door een besmet dier.

Vragen over rabiës?

Heeft u nog vragen over deze besmettelijke ziekte? Met vragen kunt u terecht bij uw eigen dierenarts of huisarts.

Heeft u vragen over de bestrijding van rabiës door de NVWA? Neem dan contact op met ons klantcontactcentrum. Bel 0900-03 88.