Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa. Vermoedt u dat een dier deze ziekte heeft? Meld het dan direct bij de NVWA. Dat is wettelijk verplicht.

Melden rabiës

Bel het Landelijk meldpunt dierziekten via (045) 546 31 88. Meer over het belang van tijdig melden van dierziekten.

Hoe raken mensen besmet?

Mensen raken besmet met het rabiësvirus via een beet, krab of lik van een besmet dier. Rabiës komt vooral voor bij honden en katten, maar kan ook voorkomen bij vossen.

Ook bij vleermuizen kan rabiës voorkomen, maar dit is een andere variant van het virus. De ziekte komt zeer zelden in Nederland voor. Meestal zijn patiënten in het buitenland besmet.

Hoe herkent u rabiës?

Bij dieren herkent u rabiës aan agressie of plotseling veranderend gedrag. Agressieve dieren proberen te bijten en te krabben. Dieren met rabiës kunnen spierkrampen krijgen of kwijlen.

Wat doet de NVWA als wij vermoeden dat een dier rabiës heeft?

Is er een bijt- of krabincident geweest met dieren die mogelijk besmet zijn met rabiës? Dan doodt de NVWA deze dieren. Dat noemen we ook wel euthanaseren. Er is helaas geen test om bij leven vast te stellen of een dier rabiës heeft. Vervolgens sturen we de dieren voor onderzoek op naar het Nationaal Referentie Laboratorium in Lelystad.

Hoe voorkomt u dat u zelf ziek wordt?

De beste manier om te voorkomen dat u besmet raakt, is te zorgen dat u niet gebeten, gekrabd of gelikt wordt. Raak geen wilde of loslopende dieren aan, want die kunnen altijd plotseling krabben of bijten. Vermijd ook altijd direct contact met vleermuizen.

Kijk voor ziekteverschijnselen bij mensen op de website van het RIVM.

Waar kunt u terecht met vragen?

Heeft u vragen? Neem dan eerst contact op met uw eigen dierenarts of huisarts.

Heeft u vragen over de bestrijding van rabiës door de NVWA? Neem dan contact met ons op. Bel 0900-03 88. U krijgt dan het klantcontactcentrum aan de lijn.