Vanaf 11 juli intensivering inspecties Mandevilla bestemd voor Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft afgelopen half jaar veel vaker de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) aangetroffen op Mandevilla (Dipladenia) uit Nederland. In de eerste 6 maanden van 2022 werd het organisme 8 maal ontdekt. Dit jaar 21 keer terwijl het aantal zendingen Mandevilla in 2023 is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De NVWA heeft daarom, in samenspraak met de keuringsdiensten, besloten de inspecties op Mandevilla soorten te intensiveren vanaf 11 juli 2023.

Adult van Bemisia tabaci (tabakswittevlieg)
Beeld: ©EPPO, Agroscope FAW W├Ądenswil
Adult van Bemisia tabaci (tabakswittevlieg)

In het Verenigd Koninkrijk is de tabakswittevlieg een quarantaineorganisme. Er geldt een 0-tolerantie. Zendingen waarin dit organisme wordt aangetroffen mogen het Verenigd Koninkrijk niet in. Het Verenigd Koninkrijk inspecteert intensief op de aanwezigheid van de tabakswittevlieg en in augustus komen de Britten naar Nederland voor een audit op dit organisme.

Verantwoordelijkheid exporteur

Nederland moet proberen het aantal onderscheppingen op dit organisme te verminderen. De NVWA wijst er nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om ervoor te zorgen dat de planten en plantaardige producten voldoen aan de importeisen van het land van bestemming.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.