Waar moet u op letten bij aanschaf van een puppy?

Bij de aanschaf van een puppy komt veel kijken. U kunt het risico lopen een puppy aan te schaffen bij een malafide handelaar die het dierenwelzijn minder goed op orde heeft. Voorkom problemen. Check of een aantal zaken in orde zijn als u een jong hondje koopt.

Wat in orde moet zijn bij de aankoop van uw puppy:

  • De pup is niet jonger dan 7 weken.
  • Let op: een pup uit het buitenland is niet jonger dan 15 weken. Voor sommige landen buiten de EU geldt zelfs dat de pup minstens 7 maanden moet zijn. Dit zijn landen waar een hoog risico op rabiës (hondsdolheid) is.
  • De pup is voorzien van een chip.
  • De pup is geregistreerd en heeft een Europees paspoort.
  • De pup is ontwormd en ingeënt.

Het beste kunt u de puppy thuis bij de fokker ophalen. Dan kunt u de leefomstandigheden bekijken, en weet u dat de hond uit een goed nest komt. Bekijk de webpagina’s Stappenplan ‘Puppy via internet’  en De puppy-checklist op www.licg.nl. Deze geven een goede leidraad om uit handen te blijven van malafide hondenhandelaren.

Vermoedt u dat de handelaar niet volgens de regels werkt? Mogelijk is degene van wie u de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel. De NVWA raadt u dan ook af in dat geval de hond te kopen. Aankoop van zo'n hond brengt namelijk risico's met zich mee.